latinica  ћирилица
04/10/2023 |  13:42 ⇒ 14:58 | Autor: SRNA

Kovačević: Kosmet nije država, nego sastavni dio Srbije

Delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Radovan Kovačević /SNSD/ izjavio je danas u Sarajevu da samoproglašeno Kosovo nije država nego da su Kosovo i Metohija sastavni dio Republike Srbije, jedna od dvije autonomne pokrajine u sastavu Republike Srbije i da je BiH jedna od država koja ne priznaju Kosovo kao nezavisnu državu.
Radovan Kovačević - Foto: RTRS
Radovan KovačevićFoto: RTRS

Replicirajući na diskusiju delegata Šefika DŽaferovića /SDA/, Kovačević je naglasio da Republika Srpska, pa ni BiH, nisu i neće priznati lažnu državu Kosovo i to bi trebalo da se poštuje i kada se govori o bilo kakvim sporazumima.

- Za nas je apsolutno neprihvatljivo da se pripremaju i potpisuju bilo kakvi sporazumi sa Kosovom dok privremena uprava u Prištini na ovakav način ima tretman prema srpskom narodu, a ne znam da li znate da je srpski narod jedan od konstituvnih naroda u BiH, jedan od naroda sa kojim vi ovdje zajedno živite.

Isto tako predstavnici te privremene uprave u Prištini veoma često, veoma negativno govore o Republici Srpskoj, vrijeđaju građane Republike Srpske. Mislim da bi to na neki način trebalo da vrijeđa i vas, jer je to dio vaše zemlje i dio ljudi sa kojima vi živite ovdje. Tako da dok je stanje tako, sigurno je da mi nećemo podići ruku za potpisivanje bilo kakvih sporazuma sa Kosovom - naglasio je Kovačević.

DŽaferoviću, koji je insistirao na afirmaciji sporazuma o slobodi kretanja i prelasku granica u regionu samo sa ličnom kartom, uz ocjenu da je granica BiH i /samoproglašenog/ Kosova najrigidnija na ovim prostorima, replicirao je i delegat Želimir Nešković /SDS/, koji smatra da nije u redu da vlasti samoproglašenog Kosova stalno ispaljuju otrovne strelice prema Republici Srpskoj, a sa druge strane traže da im predstavnici srpskog naroda čine ustupke i izlaze u susret nerealnim zahtjevima.

- Stavovi srpske strane potpuno su jasni, i mi nikada nećemo priznati takozvano Kosovo - poručio je Nešković.

Tokom utvrđivanja dnevnog reda današnje sjednice Doma naroda, DŽaferović je izrazio "zaprepaštenje" sadržajem tog dnevnog reda jer smatra da nema "evropskih" zakona, a posebno je razočaran zbog nepotpisivanja pomenutog sporazuma o slobodi kretanja i prelaska granica u regionu samo sa ličnom kartom.