latinica  ћирилица
04/10/2023 |  17:01 ⇒ 17:54 | Autor: RTRS

Obrazovanje u nadležnosti entiteta i kantona, politička odluka Ustavnog suda BiH (VIDEO)

Odluka Ustavnog suda BiH, od 29. septembra, poništava desetak članova i tačaka Zakona o osiguranju kvaliteta u visokom obrazovanju Republike Srpske, a koje se odnose na vrednovanje kvaliteta i priznavanje diploma.
Univerzitet u Banjaluci - Foto: RTRS
Univerzitet u BanjaluciFoto: RTRS

Osporava se tako Agencija za akreditaciju visokoškolskih ustanova Republike Srpske u inostranstvu i međunarodnim organizacijama.

Na hitnoj sjednici Upravnog odbora Agencije konstatovano je da je Ustavom BiH obrazovanje u nadležnosti entiteta i kantona i da će se isključivo poštovati odluke koje je donijela Narodna skupština Republike Srpske, a to je da se neće poštovati odluke Ustavnog suda BiH.

Predsjednica UO Agencije Marijana Kapović Solomun istakla je da je odluka Ustavnog suda još jedan čin nasilja i pokušaj da se destabilizuje dobra saradnja republičke sgencije sa agencijom na zajedničkom nivou.

Direktorka Agencije za visoko obrazovanje Republike Srpske Biljana Vojvodić rekla je da ova odluka grubo narušava nadležnosti Srpske u oblasti obrazovanja koje su u skladu sa članom 4 Ustava BiH.

- Obrazovanje je isključivo u nadležnosti Republike Srpske. Ovo je politička odluka koja ima za cilj da destabilizuje dobru saradnju sa institucijama BiH - rekla je Vojvodićeva.