latinica  ћирилица
04/10/2023 |  21:28 ⇒ 21:31 | Autor: B92

Veče puno golova u LŠ - preokreti Atletika i Šahtjora

U prva dva meča drugog dana drugog kola Lige šampiona, Atletiko Madrid i Šahtjor su slavili senzacionalne pobjede.
Atletiko Madrid-Fejnord (Foto: EPA-EFE/KIKO HUESCA) -
Atletiko Madrid-Fejnord (Foto: EPA-EFE/KIKO HUESCA)

"Јorgandžije" su na svom stadionu savladali Fejenord, nakon što su dva puta gubili. Na kraju je bilo 3:2 (2:2) i time je tim Dijega Simeonea preuzeo prvo mjesto u grupi E.

Goleadu na "Vanda Metropolitano" stadionu započeo je – autogol. Јan Oblak je odbranio šut Јapanca Uede, ali je na tu loptu nesrećno naletio Mario Ermoso i ona je volšebno završila u mreži.

Ali, vođstvo Holanđana potrajalo je samo pet minuta, jer je Alvaro Morata donio izjednačenje. Gol je najprije poništen, jer je prethodno lopta išla ka Saulu koji je bio u ofsajdu.

Međutim, ispred njega je Diter igrao loptom daleko od Saula i namjestio je na nogu Morati. Sudija je gledao VAR snimak i procijenio da Saul nije uticao na igru, te je gol priznat.

Nije to trglo Atletiko i nastavili su domaći da igraju dosta smušeno. Kazna je stigla u 34. minutu.

Tada je Hancko šutirao poslije centaršuta iz slobodnog udarca, Oblak je prvi udarac odbranio, ali odbitak nije mogao i to je bilo 1:2.

Atletiko je ponovo morao da "spušta ručnu" i imao je sreće da dođe do novog poravnanja u četvrtom minutu nadoknade.

Tada je Antoan Grizman praktično "polumakazicama" uspio da iskoristi smušenost odbrane Fejenorda i majstorski donese 2:2 na poluvremenu.

Atletiko se na to nadovezao poslije samo tri minuta igre u nastavku, kada je prvi put poveo.

Opet je junak postao Alvaro Morata, koji je iskoristio sjajan pas sa desne strane i samo postavio nogu za vođstvo Španaca od 3:2.

I onda, kao što smo mnogo puta do sada viđali, Simeone je zatvorio utakmicu i isti rezultat je ostao do samog kraja meča.

U grupi H, Antverpen je imao sve u svojim rukama, vođstvo od 2:0 na poluvremenu, a doživio je poraz od Šahtjora rezultatom 3:2.

U sličnom scenariju, kao što je Braga srušila Union u utorak uveče u Berlinu, domaći tim je vodio golovima Albanca Muje u 3. i Balikviše u 33. minutu.

Međutim, to nije bilo dovoljno Belgijancima. Poslije tri minuta igre u nastavku Danilo Sikan je smanjio na 2:1.

Šahtjor je nastavio da pritiska sve lošijeg domaćina i to mu se do kraja obilato isplatilo.

Najprije je u 71. minutu Rakicki izveo slobodan udarac i imao sreće da lopta nekoga zakači i tako prevari golmana i završi u mreži.

Pravi šok za Antverpen pretvorio se u ledeno tuširanje pet minuta kasnije. Јer, desilo se nešto što se rijetko viđa i na fudbalu ispred zgrade.

Јurio je golman belgijskog tima loptu koja bi završila u gol-autu, stigao je, ali i nabacio na nogu igrača Šahtjora, koji je proigrao Sikana i on donosi potpuni preokret – 2:3!

Tajac na stadionu je bio nestvaran, ali su tek tada krenuli napadi domaćih. Nizali su se ataci, sve do 96. minuta, kada je dosuđen penal zbog igranja rukom Tarasa Stepanenka.

Slovenac Rade Obrenovič nije imao dilemu, potvrdio je to i VAR dok je Tobi Aldervejler postavio loptu na "bijelu tačku"...

I onda je čovjek, koji je golom u nadoknadi protiv Genka donio titulu Antverpenu poslije 66 godina, šutnuo katastrofalan penal i dodijelio pobjedu Šahtjoru.