latinica  ћирилица
05/10/2023 |  16:33 ⇒ 19:39 | Autor: RTRS

Tribina u Beogradu: Pucaju na Dodika, a gađaju Republiku Srpsku (VIDEO)

Republika Srpska je dio svojih nadležnosti iz Dejtonskog sporazuma unijela u BiH, a kao što ih je unijela, može da ih iznese, rekao je direktor Predstavništva Republike Srpske u Beogradu Mlađen Cicović.
Okrugli sto - Foto: RTRS
Okrugli stoFoto: RTRS

"Zato je pritisak na Srpsku , njenog predsjednika i državne organe čvrst osnov za odbranu pravnim i demokratskim sredstvima", rekao je Cicović na tribini "Slijedi li konačni obračun Zapada sa Srpskom", koja je održana u Beogradu.

Napad na Srpsku traje od početka dejtonske BiH, a najnovijem i najžešćem, kordinisanom sa nasiljem nad Ustavnom, narod je dao snažan odgovor, rekao je Cicović.

- Svi izlasci srpskog naroda na granicu svog entiteta sa parolom "Granica postoji" ne kazuju samo da je granica entiteta Dejtonska kategorija, nego i da je optužba protiv predsjednika Srpske granica preko koje se ne može preći - istakao je Cicović.

Pritisci sa zapada ne prestaju već se pojačavaju, a cilj je da međunarodno priznati entitet u okviru BiH ostane bez svog sadržaja, ukazao je diplomata Vladislav Јovanović. Apeluje na jedinstvo i mudrost srpskog naroda.

- Treba ozbiljno shvatiti i prihvatiti prijetenje koje stižu, neke su brutalne, lične prirode, neke malo skrivenije ali sve su one još uvijek u domenu taktike, ne u domenu strategije - rekao je Јovanović, koji je bivši šef diplomatije SRЈ.

Željko Budimir, ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informatičko društvo Republike Srpske, naveo je da je bitka za imovinu presudna.

- Ako je dobije druga strana, onda mi više nemamo ono što čini svaku državu, a to je teritorija pod vašom kontrolom, odnosno imovina nad tom teritorijom - pojasnio je Budimir.

Dragomir Anđelković, politički analitičar istakao je da je Srpska borbena i hrabra, kao i da ima odlučno rukovodstvo.

- Narod koji je prošao kroz rat, iskalio se i odbraniće se šta god da se desi ali dobro je ne prolaziti kroz nove golgote i destimulisati neprijatelje da pređu neku liniju - kazao je Anđelković.

Nepriznati visoki predstavnik Šmit je odlučio da optuži legalnog predsjednika Republike Srpske, ali ako neko misli da Dodik nije isto što i Srpska, onda se prevario, ističe politikolog Nenad Kecmanović.

- Optužnicu podiže sud i tužilaštvo kojih nema u Dejtonu, zbog toga što krši odluke nepostojećeg visokog predstavnika i to na osnovu neustavnih bonskih ovlašćenja - kategoričan je Kecmanović.

Plan zapada je da putem poznatih instrumenata slomi i porobi srpski narod preko Republike Srpske, što uključuje i ekonomske sankcije, ukazuje publicista Siniša Ljepojević.

- Јako im je važno da Republiku Srpsku slome, jer ona je simbol otpora i spremnosti Srba da se bore za svoju slobodu i svoj status - naglasio je Ljepojević.

Aleksandar Vranješ, ambasador BiH u Srbiji, izrazio je nadu da će Srpska, ne samo izdržati, nego i pobijediti, a kako je naveo, "Šmit je samo jedan od prolaznika kojima smo vidjeli leđa i kojima je Dodik mahao kada su uzlijetali iznad teritorije Republike Srpske".

Narod Srpske je potpuno svjestan šta se dešava u ovom trentuku, da neko hoće da im uzme zemlju i znaju šta će se desiti ako zemlja bude knjižena ne u Banjaluci, nego u Sarajevu.

Svi pritisci ukazuju da oni koji su sa zapada učestvovali na razaranju bivše države nikada nisu ni pokazali namjeru da se Srbima omogući ravnopravan i funkcionalni odnos sa drugim zajednicama, rekao je analitičar Slobodan Reljić.