latinica  ћирилица
11/10/2023 |  11:21 | Autor: SRNA

U petak u Novom Goraždu skup "Granica postoji"

Skup pod motom "Granica postoji" u znak podrške institucijama Republike Srpske biće održan u petak, 13. oktobra, na međuentitetskoj granici u Donjoj Spotnici u Novom Goraždu.
Pelagićevo-"Granica postoji" - Foto: RTRS
Pelagićevo-"Granica postoji"Foto: RTRS

Načelnica opštine Novo Goražde Mila Petković rekla je da građani ovim mirnim skupom žele da pokažu da se oštro protive svakom obliku formalnog i neformalnog revidiranja Dejtonskog sporazuma koji je polazna osnova za miran suživot i opstanak naroda na ovim područjima.

- Narod Novog Goražda će uvijek stati u odbranu institucija Republike Srpske, kao što je to i do sada činio, na dostojanstven i miran način - istakla je Petkovićeva.

Ona je naglasila da Novo Goražde daje punu podršku predstavnicima vlasti Srpske, njenom predsjedniku Miloradu Dodiku, kao i vršiocu dužnosti direktora Službenog glasnika Milošu Lukiću, protiv kojih je Kristijan Šmit samozvani visoki predstavnik preduzeo neviđene mjere medijskog, ali i institucionalnog terora, zloupotrebljavajući činjenicu da polovina BiH nije svjesna okolnosti da on ne može upošte biti na toj funkciji jer njegovo imenovanje nije potvrđeno rezolucijom Savjeta bezbjednosti UN.

Skup "Granica postoji" planiran je za 17.00 časova kada će početi okupljane građana na putu ka Donjoj Spotnici.

Prethodni skup održan je 6. oktobra na međuentitetskoj granici u Pelagićevu.

Osim u Pelagićevu, skupovi podrške su održani u Doboju, na Lapišnici u opštini Istočno Stari Grad, Ribniku, Foči, Oštroj Luci, Vlasenici, Istočnom Novom Sarajevu, Loparama i Nevesinju.

Na skupovima pod motom "Granica postoji" koji su počeli 1. septembra građani su iskazali protivljenje zbog podizanja optužnica pravosuđa BiH protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i vršioca dužnosti direktora "Službenog glasnika" Miloša Lukića.

Građani su se na ovakav potez odlučili nakon što im je MUP Kantona Sarajevo zabranio da se okupe ispred pravosudnih institucija u Sarajev, da bi tamo izrazili nezadovoljstvo zbog podizanja političke optužnice Dodika i Lukića.

Sud BiH zakazao je za ponedjeljak, 16. oktobar, ročište na kojem bi predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i vršilac dužnosti direktora Službenog glasnika Miloš Lukić trebali da se izjasne po optužnici za nepoštovanje odluka Kristijana Šmita koja je potvrđena 11. septembra.

Advokat Goran Petronijević izjavio je Srni da je mnogo domaćih i svjetskih stručnjaka analiziralo pravnu situaciju u kojoj je Dodik i da je opšte mišljenje da je predsjednik Srpske u svemu postupao u skladu sa Ustavom, Dejtonskim sporazumom i da nema apsolutno nikakve mogućnosti da bude oglašen krivim.