latinica  ћирилица
11/10/2023 |  13:53 ⇒ 16:47 | Autor: Agencije

Putin na Ruskoj energetskoj nedjelji: Slijedi objedinjavanje istočne i zapadne gasovodne mreže; Prisustvuje Višković (FOTO/VIDEO)

Svjetska ekonomija prelazi na multipolaran poredak, a mjesto svake zemlje u njemu biće određen kroz prizmu toga koliko se svaka od njih dobro adaptira novonastalim izmjenama, rekao je predsjednik Rusije Vladimir Putin tokom izlaganja na ovogodišnjem forumu "Ruska energetska sedmica".
Putin na Forumu - Foto: Ustupljena fotografija
Putin na ForumuFoto: Ustupljena fotografija

Putin je istakao da je prioritet zadovoljiti potrebe unutrašnjeg tržišta, pritom riječ je, kako je kazao, ne samo o trenutnim potrebama, već i generalno, povećanju kapaciteta čitavog tržišta.

Kako je rekao, spoljašnja trgovina Rusije, nivo zaposlenosti se mijenjaju, pojavljuju se nove tržišne perspektive za mali i srednji biznis.

Putin je istakao da se posebna pažnja poklanja i boljem snabdijevanju električnom energijom po cijeloj zemlji, radi se na razvoju čitavog sistema koji obezbeđuje transport gasa, a kao jedan od prioriteta je i to da svako domaćinstvo ima pristup gasu.

Kao jedan od stubova razvoja ruskog energetskog sektora, Putin je istakao da je to i postizanje potpunog suvereniteta u toj oblasti. To će se, kako kaže, postići putem kadrovske, finansijske i tehnološke nezavisnosti.

Putin je posebno istakao i značaj nuklearnih elektrana za zemlju. Prema njegovim riječima, prošle godine one su postigle novi rekord, a danas obezbjeđuju 20 odsto sve električne energije u Rusiji.

- Ruska škola nuklearne energije nema konkurenciju u svijetu - zaključio je Putin.

Govoreći o novonastalim izmjenama nakon prošlogodišnjih dešavanja, lider Rusije je takođe rekao da je EU faktički odustala od ruskih energenata, iako ne potpuno.

- Za kratko vrijeme uspjeli smo da preorijentišemo svoj izvoz nafte na jug i istok. Ruski energetski sektor radi stabilno. Finansijski pokazatelji su stabilni - istakao je Putin.

Takođe, rekao je da se radi na razvoju energetskih transportnih sistema na istok.

- Negativne posljedice politizovanih odluka naših zapadnih kolega utiču na cijeli svet, a tržište nafte sada treba da stabilizuju odgovorne strane. Radimo sa OPEK+, čije se članice u potpunosti drže dogovora - istakao je Putin.

Doprinos ruskog energetskog sektora za rusku ekonomiju prevazišao je doprinos istog tog sektora kada se zajedno uzmu cijelo tržište SAD i zemalja EU.

- Rusija će objediniti svoje gasne transportne sisteme na zapadu i istoku - rekao je Putin i najavio da će prvo biti povezani gasovodi "Snaga Sibira" i "Sahalin-Habarovsk-Vladivostok".

Ovogodišnji forum inače je šesti po redu. Održava se u Moskvi od 11. do 13. oktobra. Učesnici će govoriti o elektroenergetici, industriji nafte, gasa, uglja i hemijskoj industriji.

Tema ovogodišnjeg foruma je "Nova realnost svjetske energetike: stvarajući budućnost".

Forumu, kako se očekuje, prisustvuje 4.000 gostiju iz više od 60 zemalja svijeta. U pitanju su ministri, ambasadori, zamjenici premijera, rukovodioci međunarodnih i regionalnih organizacija.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković prisustvuje plenarnoj sjednici 6. Ruske energetske sedmice kojom predsjedava predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin.

Izvor: rt.rs