latinica  ћирилица
11/10/2023 |  18:20 ⇒ 12/10/2023 | 07:09 | Autor: RTRS

Višković prisustvuje Ruskoj energetskoj nedjelji; Srpska ostaje prijateljska zemlja Rusije (FOTO/VIDEO)

Ruska Federacija ne odustaje od saradnje sa prijateljskim zemljama, a tu pripada i Republika Srpska. Ovo je izjavio predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković, koji je u Moskvi prisustvovao plenarnoj sesiji "Ruske energetske sedmice".
Putin na Forumu - Foto: Ustupljena fotografija
Putin na ForumuFoto: Ustupljena fotografija

- Tokom govora predsjednika Putina, ohrabrilo me to što Rusija neće odustati od saradnje sa prijteljskim zemljama. To su zemlje koje nisu podržale sankcije Rusiji, a tu je i BiH zahvaljjući Republici Srpskoj - istakao je za Višković za RTRS.

Naglasio je da očekuje da će ostati povoljna cijena gasa za Republiku Srpsku.

Naveo je da Rusija neće odustati od Zapadnog Balkana.

- Tu su Srpska, Srbija i Mađarska koje su prijateljske zemlje Rusije - naveo je Višković.

On je rekao da poslije energetskog foruma očekuje nove investicije u oblasti gasa u Srpskoj.

Naglasio je da se Rusija brzo snašla i pronašla druga tržišta za gas u odnosu na Zapad.

Premijer Višković je istakao da je interes Republike Srpske da u narednom periodu obezbijedi što povoljnije energente, za privredu i stanovništvo.

Tokom posjete koja će trajati do petka, Višković će razgovarati sa potpredsjednikom ruske Vlade Aleksandrom Novakom, te imati niz bilateralnih susreta sa privrednicima iz Ruske Federacije.

- Svjetska ekonomija prelazi na multipolaran poredak, a mjesto svake zemlje u njemu biće određen kroz prizmu toga koliko se svaka od njih dobro adaptira novonastalim izmjenama - rekao je predsjednik Rusije Vladimir Putin tokom izlaganja na ovogodišnjem forumu "Ruska energetska sedmica".

Rusija će objediniti svoje gasne transportne sisteme na zapadu i istoku, rekao je Putin i najavio da će prvo biti povezani gasovodi "Snaga Sibira" i "Sahalin-Habarovsk-Vladivostok".

Govoreći o novonastalim izmjenama nakon prošlogodišnjih dešavanja, lider Rusije je takođe rekao da je EU faktički odustala od ruskih energenata, iako ne potpuno.

- Za kratko vrijeme uspjeli smo da preorijentišemo svoj izvoz nafte na jug i istok. Ruski energetski sektor radi stabilno. Finansijski pokazatelji su stabilni - istakao je Putin.

Ovaj forum okupio je predstavnike više od 50 zemalja.

U fokusu višednevnog foruma je stabilizacija energetskog tržišta.

U delegaciji Republike Srpske su i ministrar Petar Đokić, direktor Elektroprivrede Luka Petrović i ministar u Savjetu ministara Staša Košarac.