latinica  ћирилица
15/10/2023 |  16:11 | Autor: SRNA

Kojić: OHR priznao da BiH nema visokog predstavnika

OHR je veoma eksplicitno priznao da faktički Kristijan Šmit nema legitimitet i da nije donesena adekvatna rezolucija u Savjetu bezbjednosti UN, izjavio je poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Milorad Kojić.
Milorad Kojić - Foto: RTRS
Milorad KojićFoto: RTRS

- Potpuno je jasno svima da BiH u ovom trenutku nema visokog predstavnika, dok je saopštenje OHR-a od 13. oktobra pokušaj opravdanja takve situacije. OHR je, upravo u nedostatku argumenata, kroz to pravdanje veoma eksplicitno priznao da faktički Šmit nema legitimitet i da nije donesena adekvatna rezolucija u Savjetu bezbjednosti UN - rekao je Kojić.

On je naglasio da je, nažalost, Šmit dao sebi za pravo da, poput nekadašnjih nacističkih lidera, pokušava da razvlasti Republiku Srpsku i crta mete na čelo predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku.

Kojić je istakao da su svi dobili jasan odgovor najvišeg zakonodavnog tijela, legalne i legitimne Narodne skupštine Republike Srpske, čije poslanike je narod birao, da neće biti terora nad Republikom Srpskom i neće biti poštovane odluke samoprozvanog visokog predstavnika.

- Trebaju da shvate da sila ne prolazi i da polako pakuju kofere i napuštaju BiH, kako bi mogli da imamo evropski put. Dok god su stranci ovdje, sigurno ga nećemo imati - poručio je Kojić za Srnu.

Iz OHR-a je, u vezi sa legitimitetom Šmita, saopšteno da je "Upravni odbor Savjeta za sprovođenje mira 27. maja 2021. godine "zvanično imenovao" Šmita za visokog predstavnika za BiH", te da "izraz podrške Savjeta bezbjednosti UN nije pravno neophodan za stupanje na snagu odluke Upravnog odbora PIK-a o imenovanju novog visokog predstavnika".

Rusija i Kina, kao stalne članice Savjeta bezbjednosti UN, ne priznaju Šmita za visokog predstavnika u BiH jer njegov mandat nije potvrđen u ovom tijelu UN.

Ministar bezbjednosti u Savjetu ministara Nenad Nešić ranije je upozorio da su provjere pokazale da je Šmit nelegitiman i da, zapravo, u BiH predstavlja Njemačku, a ne UN. Nešić je ukazao da je Šmitov boravak u BiH bio najavljen od njemačke Ambasade, što govori o tome da je predstavnik Njemačke, a ne UN, da je nelegitiman i da se lažno predstavlja.