latinica  ћирилица
16/10/2023 |  12:41 ⇒ 13:51 | Autor: RTRS

UŽIVO - SPECIЈAL: Izjašnjavanje Dodika i Lukića o krivici po optužnici

U emisiji Specijal o izjašnjavanju krivice predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i vršioca dužnosti direktora Službenog glasnika Miloša Lukića, pred Sudom BiH po optužnici za nepoštovanje odluka Kristijana Šmita.
Specijal - Foto: RTRS
SpecijalFoto: RTRS

Emisiju Specijal gledajte na RTRS, našem portalu i Јutjub kanalu.

13.45 - Poruka predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika ispred Suda BiH jeste da mogu da rade šta hoće, ali ne i dokle hoće, rekao je predsjednik Vlade Srpske Radovan Višković za Specijal, naglasivši da je današnji dan pobjeda za Republiku.

13.30 - U Sudu BiH je završeno ročište; Dodik ne razumijem optužnicu i nemam povjeranja u Sud BiH

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i vršilac dužnosti direktora Službenog glasnika Miloš Lukić nisu se danas u Sudu BiH izjasnili o krivici po optužnici za nepoštovanje odluka Kristijana Šmita.

- Ovo je politički proces koji nema nikakve pravne osnove - poručio je Dodik.

13.09 - Reporter RTRS-a ispred Suda BiH

12.52 - Dodik stigao u Sud BiH

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik stigao je u Sud BiH gdje bi zajedno sa vršiocem dužnosti direktora Službenog glasnika Milošem Lukićem, trebao da se izjasni o krivici po optužnici za nepoštovanje odluka Kristijana Šmita.

Foto: RTRS

12.50 - Višković: Ovo je politički proces protiv Republike Srpske 

- Ovo je jedan politički proces, ne protiv Milorada Dodika i Miloša Lukića, nego protiv Republike Srpske - istakao je predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković.

Navodi da ovakav postupak nije zabilježen nigdje.

- Upravnom zakonodavstvu bilo koje zemlje u svijetu ovo se ne bi moglo desiti. Naprosto ovdje imamo proces koji kontrolišu određeni centri moći i nije nikakva tajna da na čelu tog stoje SAD, Kristijan Šmit i Sud BiH. Mi imamo veoma težak zadatak, a to je da se pravnim sredstvima branimo protiv nepravde - dodao je Višković.

12.30 - Ispred Suda BiH podrška Dodiku i Lukiću

Podršku u ovom montiranom procesu dali su mu poslanici i ministri, te brojni građani, koji su se okupili ispred ove institucije.

U Sarajevo su, kako bi podržali Dodika i Lukića stigli srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Milorad Kojić, šef kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Sanja Vulić, zamjenik ministra odbrane u Savjetu ministara BiH Aleksandar Goganović.