latinica  ћирилица
16/10/2023 |  16:47 | Autor: SRNA

Deđanski: Dodik u Sudu BiH pokazao da Srpska neće dati svoju državnost

Politički analitičar Stevica Deđanski ocijenio je za Srnu da je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik pred Sudom BiH, gdje se danas pojavio na ročištu po optužnici za nepoštovanje odluka Kristijana Šmita, pokazao da Republika Srpska neće trpjeti da joj bilo ko oduzima državnost.
Stevica Deđanski (Foto:srbijadanas.com) -
Stevica Deđanski (Foto:srbijadanas.com)

Komentarišući Dodikovo odbijanje da se izjasni o krivici po optužnici koju ne razumije, zahtjev da bude napisana na ćirilici i stav da je Sud BiH neustavan i da će proces pokazati da li u BiH ima Ustava, Deđanski je ocijenio da je sve što je Dodik rekao istina, što naročito nervira strance.

- Sve ono što govori Dodik njih nervira, jer je neustavan način na koji je Kristijan Šmit postavljen, neustavan je i Sud BiH, kao i sve što oni rade. Osim toga, sve to je protivno Dejtonskom sporazumu - rekao je Deđanski.

On je ukazao da stranci, uprkos tome što istina i argumenti nisu na njihovoj strani, uvijek pokušavaju da okrenu igricu i za to optuže srpski narod, a u ovom slučaju direktno i Dodika kao predstavnika Srba i borca za očuvanje srpskih nacionalnih interesa.

- Dodik se prilično čvrsto drži uprkos svim pritiscima. Njemu stranci prete zabranom bavljenja politikom, ali oni zaboravljaju bitnu stvar, a to je činjenica da srpsku vladu i predsednika na ovim prostorima bira srpski narod. To njih dodatno nervira - istakao je Deđanski.

Prema njegovom mišljenju, proces protiv Dodika pokazuje da borba za očuvanje srpskih nacionalnih interesa nije laka i da zbog toga treba podržati svakoga ko se prihvati toga.

- To je ključna stvar. U ovom slučaju to je Dodik i zato ga treba podržati. Epilog procesa ćemo tek videti, ali je sigurno da će se nastaviti pritisak na Republpiku Srpsku i predsednika Dodika, zbog čega je ovaj proces i pokrenut - ocijenio je Deđanski.

On je istakao da Dodikove poruke, a naročito ona da je proces pred Sudom BiH prilika da se Srpska oslobodi Sarajeva i BiH, potvrđuju da Srpska neće dati svoju državnost i da je ozbiljna u namjeri da se odbrani i odoli pritiscima.

- Na kraju krajeva, mi ne treba da budemo ti koji će izazvati neki raskol. Samo ne treba da damo na sebe i Republiku Srpsku - poručio je Deđanski.

On je naglasio da je Dodik pod pritiscima Suda i Tužilaštva BiH, a prvenstveno stranaca, isključivo zbog toga što brani srpski nacionalni interes.

- Sutra da sklone Dodika i da dođe neko drugi ko će braniti srpske nacionalne interese prošao bi isto tako. Zato oni traže nekoga ko će biti suprotan tome. Samo to bi ih zadovoljilo, ali bi to značilo kraj Republike Srpske - rekao je Deđanski.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i vršilac dužnosti direktora "Službenog glasnika" Republike Srpske Miloš Lukić rekli su danas na ročištu u Sudu BiH da ne razumije optužnicu za nepoštovanje odluka Kristijana Šmita, nakon čega je konstatovano da su se optuženi izjasnili da nisu krivi.