latinica  ћирилица
18/10/2023 |  10:23 | Autor: SRNA

O ustaškim zločinima u NDH učiti iz provjerenih izvora

U Narodnom muzeju Toplice u Prokuplju postavljena je izložba Јavne ustanove Spomen-područja Donja Gradina "Koncentracioni logor Јasenovac 1941".
Јasenovac - Foto: RTRS
ЈasenovacFoto: RTRS

Autori izložbe o prvoj godini postojanja logora Јasenovac su muzejski savjetnik Tanja Tuleković i viši kustos Dejan Motl.

- S obzirom na sveprisutni istorijski revizionizam, izražena je potreba da se o ustaškom zločinu genocida počinjenom u NDH, svim istorijskim činjenicama koje su prethodile osnivanju NDH i Koncentracionog logora Јasenovac i posljedicama najstravičnijeg logora iz perioda Drugog svjetskog rata uči na izvoru ovih informacija iz Јavne ustanove Spomen-područje Donja Gradina, čiji radovi i rezultati se prate i prepoznaju sa ove strane rijeke Drine - rekla je Tulekovićeva Srni.

Ona je navela da će izložba u Prokuplju biti otvorena narednih mjesec dana, te da je sinoć lijepo dočekana u južnom dijelu Srbije.

Na otvaranju izložbe u Narodnom muzeju Toplice u Prokuplju sinoć je govorila i viši kustos Sanja Crnobrnja Krasić, a prisustvovali su opštinski zvaničnici i profesori istorije iz Gimnazije i srednje medicinske škole, čiji učenici će organizovano i uz stručno vođenje posjetiti postavku.