latinica  ћирилица
19/10/2023 |  06:51 ⇒ 23:59 | Autor: RTRS

Vazdušni napad na pravoslavnu crkvu u Gazi, signali iz Izraela o pokretanju kopnene ofanzive (FOTO/VIDEO)

Sukob izraelske vojske i Hamasa ušao je u 13. dan. Premijer Izraela Benjamin Netanjahu sazvao je "ratni kabinet" nedugo nakon najave da stiže "nezapamćeni" paket vojne pomoći koji je obezbijedio predsjednik SAD DŽozef Bajden. Sjedinjene Države uložile su veto na rezoluciju Savjeta bezbjednosti UN kojom bi se omogućilo dostavljanje humanitarne pomoći u Pojas Gaze. Bajden tokom posjete Tel Avivu poručio da će SAD učiniti sve da Izrael bude bezbjedan.
Tel Aviv (foto: EPA-EFE/ABIR SULTAN) -
Tel Aviv (foto: EPA-EFE/ABIR SULTAN)

23.09 - Grčka pravoslavna patrijaršija u Јerusalimu najoštrije osuđuje izraelsko bombardovanje jedne od crkvenih zgrada u Pojasu Gaze.

Patrijaršija je istakla da je, uprkos očiglednoj dostupnosti objekata i skloništa Patrijaršije i drugih crkava, odlučna da nastavi da ispunjava svoju vjersku i moralnu dužnost pružanja pomoći, podrške i skloništa ljudima kojima je to potrebno.

21.31 - Zeleno svjetlo za početak operacije u Pojasu Gaze

Izraelska vojska dobila je zeleno svjetlo za početak kopnene operacije u Pojasu Gaze "kada god bude spremna", rekao je američkoj televizijskoj mreži Ej-Bi-Si ministar ekonomije Nir Barakat.

Barakat, koji je član ratnog kabineta premijera Benjamina Netanjahua, rekao je da je uništenje Hamasa glavni cilj izraelske vojske, navodeći da će se tuneli u Pojasu Gaze pretvoriti u "najveće groblje na svijetu".

- Učinićemo sve da oslobodimo taoce, da ih vratimo kući žive... Ali, uništenje Hamasa je prvi i najvažniji zadatak - rekao je izraelski ministar.

20.42 - Guteres traži hitan i nesmetan humanitarni pristup Gazi

Generalni sekretar UN Antonio Guteres zatražio je danas hitan i neometan humanitarni pristup Pojasu Gaze.

- Odmah su potrebni hrana, voda, lijekovi i gorivo. Potrebne su velike količine i dostava treba da bude održiva, pošto to nije mala operacija. To znači da humanitarni radnici treba da budu u stanju da dostavljaju pomoć i da to mogu činiti na bezbjednan način - rekao je Guteres u Kairu.

20.22 - Zastava UN biće podignuta na prelazu Rafa, između Egipta i Gaze, kako izraelska vojska ne bi izvodila vazdušne napade na tom području, a u skladu sa sporazumom između Izraela i Egipta o omogućavanju da humanitarna pomoć stigne do Gaze.

Kako je predviđeno, posmatrači iz UN pregledaće kamione koji prevoze pomoć prije nego što stignu u Gazu.

Ranije danas, Izrael, SAD i Egipat formirali su trilateralni komitet za nadgledanje ulaska humanitarne pomoći u Pojas Gaze.

20.11 - Najmanje 18 ljudi poginulo je u napadu Izraela na izbeglički kamp na severu Gaze, saopštilo je palestinsko Ministarstvo unutrašnjih poslova.

20.06 - Izraelski ambasador napustio Tursku?

Izraelski ambasador u Ankari Irit Lilijan napustio je Tursku sa ostalim izraelskim diplomatama, javili su danas turski mediji.

Izraelska Ambasada odbila je da komentariše izvještaje lokalnih medija.

19.50 - Dodjela MTV evropskih muzičkih nagrada, koja je bila zakazana za 5. novembar u Parizu, neće biti održana ove godine.

- Dok pratimo kako se razorna dešavanja u Izraelu i Gazi nastavljaju, čini se da ovo nije trenutak za globalnu proslavu. Sa hiljadama već izgubljenih života, ovo je trenutak žalosti -  naveli su organizatori u saopštenju.

19.44 - Mjere bezbjednosti u BiH podignute na viši nivo

Mjere bezbjednosti u BiH podignute su na viši nivo zbog sukoba na Bliskom istoku i opasnosti od terorizma.

Bezbjednosne strukture upozoravaju da se pripremaju brojni teroristički napadi širom Evrope i da u BiH mnoge terorističke strukture imaju svoje uporište.

19.34 - Sirene za vazdušnu opasnost oglasile se u Tel Avivu i centralnom Izraelu

19.01 - Više od 30 država i tri međunarodne organizacije potvrdile su učešće na samitu u Gazi koji će biti održan u subotu u Kairu, objavila je egipatska televizija.

18.38 - Ministarstvo spoljnih poslova Izraela evakuisaće osoblje iz pet svojih ambasada: u Egiptu, Јordanu, Bahreinu, Maroku i Turkmenistanu.

Takođe, izdat je nalog osoblju u 20 ambasada širom svijeta da ne napuštaju svoje domove.

18.31 - Izrael i Palestinci moraju da se vrate za pregovarački sto, neophodno je formiranje palestinske države u granicama iz 1967. godine, izjavio je ministar spoljnih poslova Egipta Sameh Šukri.

- Nema alternative osim povratka za pregovarački sto i formiranja palestinske države u granicama iz 1967. godine - rekao je Šukri na konferenciji za novinare sa generalnim sekretarom UN Antoniom Guterešom u Kairu.

Šef egipatske diplomatije je istakao da se njegova zemlja protivi nasilnog premještanja Palestinaca.

18.12 - Američki Stejt department objavio je upozorenje za svoje građane širom svijeta "zbog pojačanih tenzija na različitim lokacijama širom svijeta, potencijala za terorističke napade, demonstracija ili nasilnih akcija protiv američkih građana i interesa".

U upozorenju se američkim državljanima u inostranstvu savetuje da budu oprezni.

18.07 - Netanijahu: Pobijedićemo

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu izjavio je da je Izrael na putu velike pobjede.

- Pobijedićemo svom silom. Ceo Izrael je uz vas, i snažno ćemo udariti na naše neprijatelje kako bismo pobijedili - poručio je Netanijahu vojnicima raspoređenim kod Pojasa Gaze, preneli su izraelski mediji.

17.55 - Generalni sekretar UN Antonio Gutereš pozvao je na dvonedjeljno humanitarno primirje između Izraelaca i Palestinaca.

17.46 - Njemačko Ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je svoje građane da napuste Liban. Njemačkim državljanima preporučeno je da napuste i Zapadnu obalu.

17.05 - Prve isporuke humanitarne pomoći za Pojas Gaze najvjerovatnije će stići sutra preko prelaza Rafa sa Egiptom, izjavio je generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije Tedros Adanom Gebrejesus.

- Naši kamioni su natovareni i spremni. U kontaktu smo sa egipatskim i palestinskim udruženjima Crvenog polumjeseca kako bi se pomoć dopremila čim se otvori prelaz Rafa, nadamo se sutra - rekao je on.

16.57 - Hamasov portparol za prelaz Rafa, Vael Abu Omar, izjavio je da do ovog popodneva nikakva pomoć ili oprema za popravku puteva nije ušla u Gazu iz Egipta.

16.51 - Brigade "El Kasam", vojno krilo Hamasa, preuzele su odgovornost za lansiranje raketa sa juga Libana na Izrael.

Kako se navodi, ispaljeno je 30 raketa na zapadni dio Galileje (sjever Izraela).

16.41 - Palestinsko Ministarstvo zdravlja saopštilo je da je u Pojasu Gaze poginulo više od 3.785 ljudi, a preko 12.000 ranjeno.

Na Zapadnoj obali poginule su 74, a 1.300 je ranjeno.

16.05 - Njemački ministar odbrane Boris Pistorijus stigao je u posjetu Izraelu.

15.22 - Komandant snaga bezbjednosti Pojasa Gaze DŽihad Mhejsen poginuo je u izraelskom napadu, rekao je predstavnik Ministarstva unutrašnjih poslova Gaze Ijad el-Buzum.

On je naveo da je u napadu poginuo i šef kontrole granice i pograničnih prelaza. Napad je izveden na kuće u kojima su oni živeli, a poginuli su i članovi njihovih porodica.

15.20 - Sirene su se oglasile i na jugu Izraela, u Aškelonu i Ašdodu, nedaleko od Pojasa Gaze. Ašdod se nalazi na 43 kilometra od Tel Aviva i u njemu živi oko 220.000 ljudi.

15.17 - Oglasile se sirene za vazdušnu opasnost u gradovima na sjeveru Izraela, u blizini granice sa Libanom.

14.46 - Galant preuzeo odgovornost za neuspjeh u spriječavanju napada na jug Izraela

Izraelski ministar odbrane Јoav Galant izjavio je da preuzima odgovornost za neuspjeh da se spreči Hamasov napad na jug Izraela izveden 7. oktobra.

- Јa sam odgovoran za organizovanje odbrane. Bio sam odgovoran za to u posljednje dvije nedelje, čak i u teškim incidentima i odgovoran sam da dođemo do pobjede u bici - rekao je Galant novinarima blizu granice sa Gazom.

14.22 - Sirijski aktivisti: Izveden napad dronom na bazu SAD i naftno polje u Siriji

Sirijski opozicioni aktivisti rekli su da je danas izveden napad dronovima na američku bazu u istočnoj Siriji i na naftno postrojenje koje se nalazi u blizini, ali nema informacija o žrtvama.

Navodi se da je napad djelo boraca sa sjedištem u Iranu koji su raspoređeni u istočnoj Siriji i zapadnom Iraku.

13.56 - Egipatski predsjednik sa američkim generalom o vraćanju stabilnosti na Bliski istok

Egipatski predsjednik Abdel Fatah el Sisi sastao se u Kairu sa generalom Majklom Kurilom, šefom američke Centralne komande, kako bi razgovarao o naporima za "intenziviranje saradnje" između dvije zemlje i "obnavljanje stabilnosti" u regionu, saopštila je kancelarija egipatskog predsjednika.

Egipat je dugo djelovao kao ključni posrednik između Izraela i Hamasa. U srijedu je postignut dogovor koji treba da omogućio da pomoć na palestinsku teritoriju uđe preko Egipta.

13.50 - Lansirane rakete na Tel Aviv iz Pojasa Gaze

Iz Pojasa Gaze lansirane su rakete u više oblasti u Tel Avivu.

Sirene za uzbunu oglasile su se u Ramat Ganu, Kiriat Onu, Or Јehudi, Tel Avivu, Bnei Braku i Givat Šmuelu, prenio je "Tajms of Izrael".

Izraelska Hitna pomoć saopštila je da za sada nema izvještaja da je neko povrijeđen.

13.22 - Pucnjava na Zapadnoj obali

Razmjena vatre između izraelskih snaga i Palestinaca u blizini izbjegličkog kampa Nur al Šams na Zapadnoj obali traje već nekoliko sati

13.16 - Broj poginulih u Pojasu Gaze porastao na 3.785

 Broj poginulih u izraelskim udarima na Pojas Gaze porastao je na 3.785. Među žrtvama je 1.524 djece i 1.000 žena, saopštilo je palestinsko ministarstvo zdravlja.

U Pojasu Gaze do sada je povrijeđeno 12.493 ljudi, od kojih je 3.983 dece i 3.300 žena.

13.15 - Privedeno 80 lica na Zapadnoj obali

Izraelske snage bezbjednosti privele su 80 lica osumnjičenih za terorizam tokom racija na Zapadnoj obali, saopštile su Odbrambene snage Izraela.

U saopštenju se navodi da su protivterorističke aktivnosti velikih razmjera sprovedene noćas na Zapadnoj obali.

Vojska navodi da je među privedenima 63 učesnika operacija Hamasa.

13.10 - Sunak ponavio podršku Izraelu

Britanski premijer Rishi Sunak, govoreći nakon sastanka s izraelskim premijerom Benjaminom Netanjyahuom, ponovio je svoju podršku Izraelu i rekao da će Velika Britanija povećati pomoć regiji.

- Ponosan sam što stojim ovdje s vama u najmračnijem trenutku Izraela. Kao vaš prijatelj, bit ćemo solidarni s vama, bit ćemo uz vaš narod - istakao je Sunak.

13.06 - Si: Kina želi da se rat između Izraela i Hamasa okonča što pre

Kina želi da se rat između Izraela i palestinskog Hamasa okonča što prije, izjavio je predsjednik Kine Si Đingping, prenijeli su danas državni mediji, navodeći da je Peking spreman da radi sa arapskim vladama na trajnom rješenju sukoba.

Si je kazao da je prekid vatre imperativ, da treba što prije spriječiti širenje ili spiralno širenje sukoba van kontrole, naveli su kineski državni mediji, prenio je Rojters.

12.52 - Najmanje 65 policajaca povrijeđeno je tokom noći u Berlinu na protestima zbog izraelskog bombardovanja Pojasa Gaze, saopštile su danas njemačke vlasti.

12.47 - Obraćanje Netanjahua i Sunaka

12.35 - Mediji: Ubijen šef palestinskih nacionalnih bezbjednosnih snaga

Šef palestinskih nacionalnih bezbjednosnih snaga u Pojasu Gaze, DŽihad Muheisen, ubijen je u vazdušnom napadu Izraela, prenosi Tajms of Izrael pozivajući se na palestinske medije.

Kako navodi, Muheisen je ubijen u napadu na naselje Šeik Radvan u Gazi.

Izraelske odbrambene snage za sada nisu komentarisale ove navode.

12.23 - Јordanski kralj u posjeti Egiptu

Јordanski kralj Abdulah II otputovao je u kratku posjetu Kairu gdje će se sastati s egipatskim predsjednikom Abdel Fatahom el-Sisijem "kako bi razgovarali o načinima okončanja izraelske agresije na Gazu".

12.21 - Sirene su se oglasile u Aškelonu, Zikimu i naseljima u južnom Izraelu

12.10 - Više od 3.500 ljudi poginulo u Pojasu Gaze

Više od 3.500 ljudi je poginulo, a 12.000 je povrijeđeno u Pojasu Gaze, objavilo je palestinsko ministarstvo zdravlja. Na Zapadnoj obali poginulo je 69 ljudi, dok je 1.300 povrijeđeno.

11.50 - Iz Libana ispaljene dvije rakete, Izrael uzvratio paljbu

Izraelske snage gađale su mete u Libanu nakon što su dva projektila iz tog pravca ispaljena na pograničnu zajednicu

Izraelske odbrambene snage kažu da odgovaraju artiljerijskim granatiranjem nakon što su dvije protivtenkovske vođene rakete ispaljene iz Libana na zajednicu Manara.

Izraelci su gađali mjesto lansiranja projektila, koje najvjerovatnije drži Hezbolah.

11.41 - Na društvenim mrežama pojavili su se snimci operacije izraelskih snaga bezbjednosti u regionu Tulkarm na zapadnoj obali reke Јordan: Ovo je protumačeno kao početak uvođenja trupa u Pojas Gaze

Izraelska vojska je objavila da je trenutno sve spremno za kopnenu operaciju u Pojasu Gaze: Trupe čekaju naređenje.

11.40 - Sunak sa Hercogom

Britanski premijer Rishi Sunak sastao se danas u Јerusalemu s izraelskim predsjednikom Isakom Hercogom, a nakon sastanka je njegov kabinet dao kratku izjavu vezanu za sadržaj sastanka.

"Premijer i predsjednik Herzog naglasili su imperativnu potrebu izbjegavanja dalje eskalacije nasilja u regiji. Dogovorili su se da će nastaviti raditi zajedno u tom cilju".

11.30 - Izraelska vojska: Preko 300 vojnika ubijeno od početnog napada Hamasa

Izraelska vojska saopštila je danas da je najmanje 306 njenih vojnika ubijeno od 7. oktobra.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu izjavio je juče da je Hamas ubio ukupno više od 1.400 Izraelaca, prenio je Bi-Bi-Si.

Portparol Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) Danijel Hagari, takođe, je rekao da ne može da isključi mogućnost da su palestinski militanti i dalje na izraelskoj teritoriji nakon početnog napada Hamasa.

11.29 - Šolc: Oslobodite taoce

Njemački kancelar Olaf Šolc izjavio je danas da od Hamasa zahtjeva da oslobodi ljude koje su zarobili kao taoce.

U govoru u njemačkom parlamentu, Šolc je ponovio čvrstu podršku Nemačke Izraelu i upozorio da bi "bila ozbiljna greška" da Hezbolah ili Iran uđu u rat.

- Јedan važan zadatak koji svi imamo je da oslobodimo taoce. Oni moraju biti oslobođeni bez preduslova - kazao je Šolc, prenosi "Tajms of Izrael".

Njemački zvaničnici ranije su saopštili da se u zarobljeništvu nalazi "mali, dvocifreni broj" njemačko-izraelskih dvojnih državljana.

11.20 - Upozorenje EU: Društvene mreže da se pripreme za rizik od emitovanja "pogubljenja uživo"

Komesar Evropske unije za unutrašnje tržište Tijeri Breton upozorio je društvene mreže da se pripreme za rizik od emitovanja "pogubljenja uživo" od strane palestinskog Hamasa.

- Kao dio naše interakcije sa platformama, posebno smo ih zamolili da se pripreme za rizik od Hamasovih pogubljenja uživo, rizik od kojeg moramo da zaštitimo naše građane. Tražimo garancije da su platforme dobro pripremljene za takvu mogućnost - rekao je Breton u srijedu tokom govora u Evropskom parlamentu, prenosi Si-En-En.

Portparol Hamasovih brigada Al-Kasam rekao je prošle nedjelje da će Hamas početi da vrši pogubljenja civilnih talaca i da ih prenosi preko društvenih mreža i medija ukoliko Izrael bude gađao civile u Gazi bez upozorenja.

10.55 - Izrael: Pronađena tijela dvoje nestalih iz kibuca Nir-Oz na jugu zemlje

Izrael je objavio da su pronađena tijela dvoje nestalih iz kibuca Nir-Oz na jugu Izraela.

To su Noja Dan, koja je imala 12 godina, i njena baka Karmela, koja je imala 80 godina, prenosi "Tajms of Izrael".

Ranije ove nedjelje, Ebi On, koja se preselila u Tel Aviv prije osam godina, izjavila je za Si-Bi-Es Njuz da je pet članova njene porodice uzeto za taoce: Karmela Dan (80), Ofer Kalderon (50), Sahar Kalderon (16), Erez Kalderon (12), i Noja Dan (12), svi iz Nir-Oz-a.

10.52 - Bajden: Nećemo pomoći Izraelu u ratu sa Hezbolahom

Prema navodima lista Tajms of Izrael, predstavnici američke administracije izjavili su da će vojska SAD da pomogne Izraelu, ukoliko dođe do rata sa Hezbolahom.

Novinarka je pitala DŽozefa Bajdena da li su ovi navodi istina - kratko je odgovorio: nije istina, to nikada nije rečeno.

SAD su ranije upozorile Izrael da bude oprezan u svojim vojnim odgovorima na vatru Hezbolaha, objašnjavajući da bi greška izraelske vojske u Libanu mogla izazvati mnogo veći rat.

10.49 - Snimci udara u centru Pojasa Gaze 

Izraelske vazduhoplovne snage jutros su napale višespratnice u oblasti Al-Zahra, centru Pojasa Gaze.

Takođe je izvršen udar na stambene četvrti u univerzitetskom okrugu u Tal Al-Havi.

10.47 - Uhapšeno oko 500 američkih Јevreja nakon upada u zgradu američkog Kongresa

Oko 500 američkih Јevreja, uključujući dvadesetak rabina, uhapšeno je poslije upada u zgradu američkog Kongresa tokom protesta protiv rata Izraela i Palestinaca. Јevrejski glas za mir, jedna od organizacija koje stoje iza protesta, navodi da je to bio "najveći jevrejski protest solidarnosti sa Palestincima u istoriji SAD".

10.20  - Raisi: Ovo je kraj Izraela

- Poručujemo Amerikancima i njihovim izraelskim prijateljima - danas šaljete rakete koje ubijaju nevine civile. Vi ste partneri u zločinu koji će biti kažnjen, jer je ovo kraj Izraela - izjavio je iranski predsjednik Ebrahim Raisi.

On je poručio da se Izrael "bliži kolapsu" nakon zločina koje je počinio u Pojasu Gaze i dodao da "svaka kap prolivene palestinske krvi" dovodi Izrael "jedan korak bliže padu", prenijela je "Al Arabija".

Raisi je juče upozorio da će se islamski svijet osvetiti za izraelske zločine počinjene u Pojasu Gaze, nakon što je raketa pogodila bolnicu Al Ahli kada je poginulo na stotine Palestinaca.

- Napadom na bolnicu počeće kraj cionističkog režima - rekao je Raisi pred hiljadama ljudi koji su se okupili u centru Teherana u znak solidarnosti sa Palestincima.

On je pozvao na zaustavljanje bombardovanja Pojasa Gaze, prekid izraelske opsade enklave i na isporuku pomoći palestinskom narodu.

10.05 - Hezbolah: Zlonamjerni Evropljani, budite na oprezu

Zvaničnik Hezbolaha Hašem Safijedin, obraćajući se velikom broju pristalica, upozorio je američkog predsjednika DŽozefa Bajdena, izraelskog premijera Benjamina Netanjahua i, kako ih je nazvao, "zlonamjerne Evropljane" da budu oprezni.

- Odgovor na grešku koju biste mogli da počinite u vezi sa našim otporom će odjeknuti glasno. Ono što mi imamo je vjera, a Bog je jači od vas, svih vaših bojnih brodova i svog oružja - rekao je Safijedin.

09.49 - Izrael: Hamas drži 203 talaca

Portparol izraelske vlade saopštio je da Hamas drži 203 ljudi kao taoce u Pojasu Gaze.

On je dodao da je od 7. oktobra poginulo najmanje 306 vojnih lica.

09.32 - Sunak podržao Izrael

Britanski premijer Riši Sunak, koji je doputovao u Izrael, u prvoj izjavi rekao je da je "Velika Britanija uz Izrael" i osudio "neizreciv, užasan teroristički akt".

Sunak je rekao da će se sresti sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom i predsjednikom Isakom Hercogom.

09.16 - Bajden se poslije posjete Izraelu u udarnom terminu večeras obraća Amerikancima

Američki predsЈednik DŽozef Bajden održaće spoljnopolitički govor, u obraćanju naciji večeras u udarnom terminu, saopštili su zvaničnici Bijele kuće.

Obraćanje iz Ovalnog kabineta zakazano je za 20 časova po lokalnom vremenu i odnosiće se na odgovor američke administracije na terorističke napade Hamasa na Izrael i ruski rat u Ukrajini, prenosi En-Bi-Si njuz.

Govor američkog predsjednika dolazi nakon što je on u srijedu boravio u Tel Avivu, gdje je obećao podršku Izraelu.

09.12 - Gađana dva sela u južnom Libanu

U izraelskim vazdušnima udarima gađana su rano jutros dva sela u južnom Libanu - Kafr Šuba i Odaiseh.

Izraelska vojska je tokom noći gađala i nekoliko Hezbolahovih punktova i infrastrukturu u južnom Libanu.

09.03 - Izraelska državna televizija: Vojska završila pripreme za kopnenu operaciju u Gazi

Izraelska državna televizija KAN objavila je da je izraelska vojska završila pripreme za kopnenu operaciju u Pojasu Gaze, javlja Anadolija.

Navedeno je da već tri dana nema sukoba između izraelske vojske i palestinskih grupa u pograničnom području Gaze.

Objavljeno je da su sve radnje, uključujući kretanje i položaj snaga, pokazali da je izraelska vojska završila pripreme za ulazak u Pojas Gaze, te da je kopnena operacija koja će se izvesti u Gazi druga faza rata "nakon čišćenja jevrejskih naselja od naoružanih Palestinaca" .

08.59 - Zvaničnik Stejt departmenta podnio ostavku zbog ubrzanih isporuka oružja Izraelu

Zvaničnik američkog Stejt departmenta DŽoš Pol, koji je radio u agenciji odgovornoj za transfer oružja američkim saveznicima, podnio je ostavku.

Pol, koji je radio kao jedan od direktora Biroa za političko-vojna pitanja Stejt departmenta, kao razlog ostavke je naveo neslaganje sa, kako je opisao, odlukama američke administracije da ubrza isporuku oružja Izraelu, prenosi Bi-Bi-Si.

- Ne mogu da podržavam niz važnih političkih odluka, uključujuči požurivanje za više oružja jednoj strani u sukobu, za koje vjerujem da su kratkovidi, destruktivni, nepravedni i protivrečni samim vrijednostima koje javno zastupamo - saopštio je Pol.

On je naveo da, iako priznaje "monstruoznost" Hamasovog napada na Izrael, takođe vjeruje da će odgovor Izraela "dovesti samo do veće i dublje patnje" za Izraelce i Palestince.

08.50 - Lavrov: Postoji opasnost širenja rata u Izraelu

Postoji veliki rizik da bi palestinsko-izraelski konflikt mogao da preraste u regionalni, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.

On dodaje da su pokušaji da se odgovornost za novonastalu situaciju svali na Iran provokacija, jer smatra da "iransko rukovodstvo zauzima dosta odgovoran i izbalansiran stav i upravo poziva da se ne dopusti da ovaj konflikt obuhvati cijeli region i susjedne zemlje".

08.31 - Rusija poslala 27 tona pomoći za Gazu

Rusija šalje 27 tona humanitarne pomoći za civile u pojasu Gaze za transport iz Egipta, saopštilo je rusko ministarstvo za vanredne situacije.

- Specijalni avion poletio je sa aerodroma u Ramenskom u blizini Moskve za El-Aris u Egiptu. Ruska humanitarna pomoć biće predata egipatskom Crvenom polumjesecu da bi bila poslata u pojas Gaze - navodi se u saopštenju.

08.20 - UN će sprovesti sopstvenu istragu o napadu na bolnicu u Gazi

Ujedinjene nacije će sprovesti sopstvenu istragu o napadu na bolnicu "Al Ahli" u Pojasu Gaze, izjavio je podsekretar UN za humanitarna pitanja i koordinator za hitnu pomoć Martin Grifits.

- UN će sigurno sprovesti sopstvenu istragu i to mora biti učinjeno veoma brzo - naglasio je Grifits u srijedu za Si-En-En.

Upitan da li dosadašnji dokazi koje je Izrael iznio u prilog tvrdnji da nije odgovoran za napad na bolnicu znači da je slučaj završen, Grifits je rekao da za njega nije.

08.13 - Sunak stigao u Izrael

Britanski premijer Riši Sunak sletio je u Izrael. Očekuje se da se sretne sa premijerom Benjaminom Netanjahuom.

Dauning strit kaže da će Riši Sunak "izraziti saučešće zbog užasnog gubitka života u Izraelu i Gazi kao rezultat Hamasovih brutalnih napada".

Britanski premijer će takođe tražiti da se ruta za ulazak humanitarne pomoći u Gazu otvori "što je prije moguće", a da britanski državljani koji su tamo zarobljeni mogu da izađu.

08.00 - Rusija spremna da razgovara o garancijama za strane u izraelsko-palestinskom sukobu

Rusija je spremna da razgovara i razmotri inicijativu Turske za stvaranje sistema zemalja garanata za strane u izraelsko-palestinskom sukobu, Moskva i Ankara komuniciraju po tom pitanju, izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov u Pjongjangu.

Prema njegovim riječima, inicijativa o kojoj se govori očigledno je diktirana željom da se postigne deeskalacija i normalizacija situacije.

07.45 - Izrael: Ubijen šef vojnog krila Komiteta narodnog otpora Gaze

Izraelska vojska je saopštila da je tokom noći likvidirala šefa vojnog krila Komiteta narodnog otpora Gaze.

Izraelski ratni avioni izveli su vazdušni napad na grad Rafu, na jugu Gaze, nakon informacija dobijenih od izraelskih obavještajnih agencija Šin Bet.

Ubijen je Rafat Abu Hilal, jedan od vođa Komiteta narodnog otpora Gaze.

07.38 - Bajden se vraća kući

Bijela kuća saopštila je da se američki predsjednik DŽozef Bajden vraća kući nakon posjete Izraelu.

Kako se navodi, tamo je boravio da bi pokazao čvrstu podršku nakon "užasnih terorističkih napada Hamasa" i razgovarao o humanitarnim potrebama u Gazi.

07.27 - Ubijen komandant vojnog krila treće po veličini palestinske grupe u Gazi

Tokom izraelskih napada u Pojasu Gaze ubijen je komandant vojnog krila Narodnog komiteta otpora iz Gaze Rafat Abu Hilal, tvrdi izraelska vojska.

Kako se navodi, avioni su, na osnovu informacija obavještajne službe Šin Bet, pogodili zgradu u gradu Rafa u kojoj je bio Abu Hilal.

Narodni komitet otpora je treća po veličini palestinska grupa u Gazi, poslije Hamasa i Islamskog džihada.

07.00 - Egipat potvrdio da je spreman koridor za prolazak humanitarne pomoći

Egipat najavljuje "održivi" prolaz humanitarne pomoći u pojas Gaze preko prelaza Rafa, dok stotine kamiona pomoći čekaju na tom prelazu.

- Egipatski predsjednik Abdel Fatah al-Sisi i američki predsjednik DŽo Bajden dogovorili su se o održivoj isporuci humanitarne pomoći u Pojas Gaze preko prelaza Rafa - rekao je portparol predsjednika Ahmed Fahmi u saopštenju.

06.30 - Bajden: Egipat će u petak pustiti humanitarnu pomoć za Gazu

Predsjednik SAD DŽozef Bajden rekao je da bi humanitarna pomoć Pojasu Gaze preko Egipta mogla da krene već u petak, nakon sporazuma postignutog sa egipatskim predsjednikom Abdelom Fatahom al-Sisijem i premijerom Benjaminom Netanjahuom da se omogući pomoć palestinskoj enklavi preko prelaza Rafa.

Bajden je ranije rekao da je Sisi pristao da otvori prelaz i da pusti prvi konvoj od 20 kamiona sa humanitarnom pomoći.

06.00 - IDF ponovo gađale položaje Hezbolaha u Libanu

Izraelska vojska saopštila je da je napala vojne ciljeve Hezbolaha u pograničnom području sa Libanom.

Među ciljevima je bila i vojna osmatračnica sa koje je u srijedu ispaljena vođena protivtenkovska raketa na grad Roš Hanikra na severu Izraela.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu sinoć je sazvao "ratni kabinet" u bazi izraelske vojske u Tel Avivu nedugo nakon što je najavio da će "ogroman i bez presedana" paket vojne pomoći, koji je obezbedio američki predsjednik DŽozef Bajden, pomoći Izraelu da pobijedi u ratu protiv Hamasa.

DŽozef Bajden proveo je juče nešto manje od osam sati u posjeti Tel Avivu. U obraćanju je rekao da će SAD učiniti sve da Izrael bude bezbjedan. Pozvao je Izrael da se ne vode bijesom i rekao da većina Palestinaca nije dio Hamasa.