latinica  ћирилица
21/10/2023 |  18:22 | Autor: SRNA

Andrićev institut na 66. Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga

Andrićev institut u Andrićgradu predstavlja ove godine sa Sajmu knjiga u Beogradu svoj desetogodišnji izdavački angažman sa vrlo kvalitetnim izdanjima.
Andrićev institit u Andrićgradu - Foto: SRNA
Andrićev institit u AndrićgraduFoto: SRNA

- U središtu pažnje naći će se bogat opus publikacija koji uključuje zbornike radova sa naučnih konferencija, časopise, kao i veliki broj monografija, kako naučnih, tako i naučnopopularnih - istakli su iz ovog instituta.

Poseban segment programa predviđen je za srijedu, 25. oktobar, u 13.00 časova, kada će u sali "Borislav Pekić" na Beogradskom sajmu knjiga o kvalitetu i značaju izdanja Andrićevog instituta govoriti direktor Andrićevog instituta Emir Kusturica i rukovodioci odjeljenja Miroslav Perišić, Milo Lompar, Miloš Kovačević i Slobodan Antonić.

U Andrićevom institutu su naveli da je ovogodišnji sajamski nastup Andrićevog instituta obogaćen premijernim predstavljanjem niza novih izdanja, među kojima se ističu "Rasprava o umijeću življenja namijenjena mladim pokoljenjima" autora Raula Venegema, kao i "Književnost između politike i kulture: Branimir Šćepanović i Danilo Kiš" autora Vesne Trijić.

Među novim izdanjima su "Taoci na neodređeno vreme: Balada o zveri" autora Zorana Arsovića, dvotomno djelo istoričara Olega Ajrapetova "Spoljna politika Ruske imperije /1801–1914/", te "Diplomatski spisi Milana Rakića" autora Miladina Miloševića.

Institut je pripremio i izdanja "Lingvostilistički ogledi" autora Tanje Rusimović, "Stil srpske proze i drame" autora Nine Ćeklić, "Dvostruka negacija u srpskom jeziku" autora Јelene Petković i "Uspon i pad Vukove ćirilice od Krimskog rata do Krimskog rata" autora Siniše Stefanovića.

Biće predstavljen i zbornik sa naučnog skupa "Kraj novog svetskog poretka /1989–2022/ Srbija i Republika Srpska u svetskoistorijskim promenama", dva zbornika sa naučnih skupova Odjeljenja za srpski jezik "Majka u srpskom jeziku, književnosti i kulturi" i "Aktuelna pitanja morfosintakse srpskoga jezika", kao i 50. broj "Istorijskih svezaka".

Na sajmu će se naći "Bibliografija izdanja Andrićevog instituta /2013–2022/" autora Gordane Stančić.