latinica  ћирилица
21/10/2023 |  19:50 ⇒ 20:10 | Autor: RTRS

Hoće li na Majevici biti otvoren rudnik? (VIDEO)

Nakon tri godine, švajcarska kompanija Arkor AG završila je sva istraživanja za otkrivanje nalazišta mineralnih sirovina na Majevici. Najviše ima magnezijuma, kalijuma, litijuma i borona. Najava otvaranja rudnika, očekivano, podijelila je javnost u Loparama.
Lopare - Foto: RTRS
LopareFoto: RTRS

Iako su došli da traže litijum, ni slutili nisu da će na obroncima Majevice pronaći magnezijum. Geološka istarživanja na Majevici švajcarskoj kompaniji Arkor odobrilo je Ministarstvo energetike i rudarstva Republike Srpske. Јavnost u Loparama je podijeljena. Dan počinje i završava pričom za i protiv rudnika.

Direktor kompanije Arkor Vladimir Rudić tvrdi da neće doći do zagađenja vode, vazduha i zemljišta i da to neće negativno uticati na život u Loparama. Najavljuje i otvaranje novih radnih mjesta.

Lopare, rubna i izrazito nerazvijena opština, pomalo je zaboravljena od svih. Otvranje rudnika značajno bi oporavio ionako siromašan budžet lokalne zajednice. Očekivani prihod opštine Lopare po osnovu koncesione naknade bi iznosio blizu 20 miliona KM godišnje.

Put od istraživanja do otvaranja rudnika je izuzetno dug. Potrebno je dobiti koncesiju, izraditi studiju ekonomske opravdanosti, projektnu dokumentaciju, ekološku dozvoly i sve se to realizuje kroz izradu studije uticaja na životnu sredinu. Tek nakon svih izvještaja i dokaza da eksploatacija ruda neće značajno uticati na životnu sredinu, biće donesena odluka da li će se rudnik otvoriti ili ne.