latinica  ћирилица
21/10/2023 |  19:57 ⇒ 20:25 | Autor: RTRS

Kako žive srpski povratnici u Brusnici kod Maglaja? (VIDEO)

Od 120 prijeratnih srpskih domaćinstava, u Brusnicu kod Maglaja vratilo se tek oko 10 odsto mještana i to onih čije su kuće bliže putnoj komunikaciji. Ostali nemaju ni prohodan put, struju, a kuće u kojima su odrastale generacije, zbrisane su sa lica zemlje. Mnogi su zainteresovani za obnovu, ali im treba pomoć i podrška.
Povratnici u Maglaju - Foto: RTRS
Povratnici u MaglajuFoto: RTRS

- Imali smo sve - sa sjetom se prisjeća Sretko Pavlović, obilazeći ono što je ostalo od njegovog domaćinstva. Živi u Bukovačkim Čivčijama kod Doboja, ali zavičaj vuče, pa često dođe. Napravio je vikendicu u Brusnici da ima gdje da dođe, ali su mu zapalili prije četiri godine. Odustao nije, pa je popravio staru zgradu u kojoj bar može da prespava. Ima oko 140 dunuma zemlje i nema namjeru da je se odrekne.

- Zemlju na kojoj sam se rodio nikad neću prodati - jasan je Pavlović.

Do temelja je uništeno i domaćinstvo Žarka Nikića, koji sa porodicom živi u Tesliću. I njemu je zavičaj u srcu. Kaže da bi se rado vratio da može.

Pavlovići, Kandići, Lazarevići, Bajkanovići, Petrovići i drugi, nekada su bili uzorni domaćini u Brijesnici. Sada ne postoji kuća u kojoj neko živi. Iz Brusnice potiče i Milka Savić. I njene kuće nema, pa je njena porodica obnovila kuću u susjednoj Јablanici.

- U početku se dolazilo ljeti, poslije i zimi da bi se provjerilo da li je sve u redu, da nije pukla cijev i slično. Obiđem i bratovu kuću, kao i kuću rođaka. Ako neko pođe u Brusnicu, javi se, meni je duša puna - kaže Savićeva.

Do Brusnice nije lako ni doći. Loš put, sve zaraslo i pusto. Za obnovu je trenutno zainteresovano oko 25 porodica, pa su se okupili u udruženje kako bi obezbijedili bar dio infrastukture.

- Naša ideja je da im na kućište dovedemo stub sa strujom, privremeni priključak. Onda mogu iz vlastitih sredstava nešto da radi, da odnekud krenu, ali bez struje i puta ne mogu ništa - kaže Zdravko Stojanović iz ovog udruženja.

Traže pomoć svih nadležnih kako bi što prije dobili struju. Sredstva za sanaciju puta obezbijedilo je nadležno federalno ministarstvo, ali već sada izvijesno je da to neće biti ni do iduće godine. Dok to čekaju, izgradili su brvnaru u kojoj se mogu okupljati. Pomogli su im OEBS i Ambasada Švedske.