latinica  ћирилица
23/10/2023 |  13:17 ⇒ 13:24 | Autor: RTRS

Delegacija UNIBL na konferenciji u Kini (FOTO)

Profesor doktor Aleksandar Ostojić, prorektor za naučnoistraživački rad i razvoj Univerziteta u Banjaluci i profesor doktor Branimir Nježić, prodekan za naučnoistraživački rad i međunarodnu saradnju Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Banjaluci, prisustvovali su od 18. do 22. oktobra 2023. godine Konferenciji o tehnološkoj saradnji i razmjeni Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope, saopšteno je sa Univerziteta u Banjaluci.
Delegacija UNIBL na konferenciji u Kini - Foto: Ustupljena fotografija
Delegacija UNIBL na konferenciji u KiniFoto: Ustupljena fotografija

Prorektor Ostojić i prodekan Nježić su ovoj konferenciji, održanoj u kineskom gradu Nanđingu, prisustvovali na poziv Ministarstva za nauku i tehnologiju Đangsu pokrajine i Đangsu univerziteta, sa kojim Univerzitet u Banjaluci, zajedno sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, od 2022. godine ima potpisan ugovor o saradnji.

Na konferenciji su učestvovali predstavnici 11 zemalja sa 200 delegata.

Delegacija UNIBL na konferenciji u Kini (Foto: Ustupljena fotografija)

Sekciju za poljoprivrednu mehanizaciju na ovom događaju otvorio je prorektor Ostojić uvodnim obraćanjem, a plenarno predavanje održao je prodekan Nježić.

Delegacija Univerziteta u Banjaluci imala je niz poslovnih sastanaka sa predstavnicima različitih univerziteta, naučnoistraživačkih institucija, ministarstva provincije Јangsu i privrednicima.

Delegacija UNIBL na konferenciji u Kini (Foto: Ustupljena fotografija)

Na prijemu koji je organizovala prorektorka Đangsu univerziteta profesor doktor Cai Јingfeng, razgovarano je o realizaciji projekata, razmjeni studenata i uspostavljanju demonstracionog centra za poljoprivredne mašine za Јugoistočnu Evropu na Univerzitetu u Banjaluci, navodi se u saopštenju.

Tokom ove posjete delegacija UNIBL-a je obišla i najveći kineski izložbeni prostor Centra za poljoprivredu, Univerzitet Đangsu i Univerzitet Јangdžou, kao i njihove poljoprivredne fakultete.

Na Univerzitetu Јangdžou održan je sastanak sa prorektorom profesorom doktorom Gongom Veijuanom, na kojem je razgovarano o mogućnosti uspostavljanja međuuniverzitetske saradnje i istraživačkog centra u oblasti poljoprivrede, a dogovorena je i uzvratna posjeta, navodi se u saopštenju.

Delegacija je posjetila i kompanije FMWORD, koja se bavi proizvodnjom poljoprivredne mehanizacije i primjenom informacionih tehnologija u poljoprivredi, te kompaniju FAMSUN, koja se bavi proizvodnjom silosa i opreme za pripremu hrane za ishranu životinja.

Delegacija UNIBL u Kini (Foto: Ustupljena fotografija)

Posjeta Kini je organizovana u saradnji sa Poljoprivrednim fakultetom i Konfucijevim institutom Univerziteta u Banjaluci, a domaćini su bili profesori Đangsu univerziteta profesor doktor Dragana Ostić i profesor doktor Jong Cui.