latinica  ћирилица
24/10/2023 |  06:59 ⇒ 12:05 | Autor: RTRS

Prije 32 godine osnovana Skupština srpskog naroda u BiH - istorijski čin i početak života u slobodi (VIDEO)

Narodna skupština formirana je u Sarajevu na današnji dan 1991. godine kao Skupština srpskog naroda u BiH.
NSRS - Foto: RTRS
NSRSFoto: RTRS

Na prvoj sjednici raspisan je plebiscit i usvojena Deklaracija o ostajanju srpskog naroda u zajedničkoj državi Јugoslaviji.

Srpski poslanici smatrali su tada da je osnivanje Skupštine srpskog naroda u BiH i konstituisanje Republike Srpske bilo potrebno za očuvanje identiteta i državnosti Srba u BiH.

Nakon toga, Narodna skupština Republike Srpske donosi Deklaraciju o proglašenju Republike srpskog naroda BiH 9. januara 1992. godine.

Poslanik prvog saziva Narodne skupštine Republike Srpske Slobodan Bijelić istakao je za RTRS da su srpski poslanici činili sve da do ratnog sukoba ne dođe, ali da su drugi narodi uz pomoć međunarodnog faktora uradili sve da preglasaju i majorizuju Srbe u tadašnjoj Јugoslaviji.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevendić rekao je da je formiranje Skupštine srpskog naroda u BiH jedan od najvažnijih datuma u posljednjih 200 godina i naglasio da od tada počinje život srpskog naroda u slobodi.

Bivši predsjednik NSRS Dragan Kalinić ocijenio je da je osnivanje Skupštine srpskog naroda u BiH prije 32 godine bio istorijski čin, te da je sada važno očuvati imovinu, kao i jedinstvo oko ključnih nacionalnih pitanja i okupljanje oko institucija na čelu sa predsjednikom Srpske.

Osnivanjem Skupštine srpskog naroda u BiH srpski narod se izborio za Republiku Srpsku, koju su odbranili hrabri borci, a sad su svi dužni da je politički brane koliko je moguće jer je u tome sudbina srpskog naroda na ovim prostorima, izjavio je poslanik prvog saziva Božidar Vučurević.