latinica  ћирилица
24/10/2023 |  14:07 ⇒ 14:40 | Autor: RTRS

Guskova: Rusija će pobijediti, a EU nestati

Doktor istorijskih nauka iz Rusije Јelena Guskova istakla je dana u Banjaluci da će Rusija pobijediti u datim svjetskim okolnostima, a EU nestati.
Јelena Guskova - Foto: RTRS
Јelena GuskovaFoto: RTRS

Guskova je na međunarodnom skupu "Balkanski dijalog" istakla da je dijalog balkanskih zemalja potreban zbog postojeće situacije u svijetu, kao i da je neophodno da Republika Srpska izdrži pritiske u narednih nekoliko mjeseci.

- Sigurna sam da će Rusija pobijediti u datim svjetskim okolnostima, a EU nestati. To znači da će se organizovati nova društvena i ekonomska udruženja - rekla je on.

Guskova je naglasila da će balkanske zemlje imati zajednički interes za udruživanje u različitim oblastima, s ciljem napretka i to bez diktata zapadnih zemalja.

Kada govorimo o Republici Srpskoj, kaže Guskova, neophodno je da izdrži pritiske u narednih nekoliko mjeseci.

Ona kaže da je Republika Srpska jaka, ponosna i uporna, te da brani svoja prava, a ne uzima tuđa.

- Neophodno je poštivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma, a sigurna sam da je Republika Srpska najjača na Balkanu, drži se srpstva i jak je elemenat u BiH. Ona je oslonac BiH i zato je na meti napada zapadnih zemalja, jer im nije potrebna jaka Srpska zajedno sa Rusijom. Međutim, sve će biti izdržano - rekla je Guskova.