latinica  ћирилица
24/10/2023 |  18:02 ⇒ 20:09 | Autor: RTRS

"Balkanski dijalog" u Banjaluci: Upozorenje na dva ratna žarišta i prijeko potreban dogovor u BiH i regionu (VIDEO)

U trenucima, kada je Balkan između dvije vatre - ukrajinsko-ruskim sukobom i ratom na Bliskom Istoku - neophodno je uspostaviti globalni dijalog! Ovo je poručeno sa Međunarodnog skupa "Blakanski dijalog", koji se održava u Banjaluci. Učesnici ističu da je u BiH neophodno, da predstavnici oba entiteta - uspostave unutrašnji dijalog, bez uplitanja nelegitmnih stranaca.
Balkanski dijalog - Foto: RTRS
Balkanski dijalogFoto: RTRS

Rusija se , kao jedan od garanta Dejtonskog mirovnog sporazuma uvijek zalagala za unutrašnji dijalog u BiH. Zato je, čista manipulacija - suditi i uvoditi sankcije predsjedniku Srpske koji poziva na dijalog, postupa po slovu Dejtona i čuva međunarodno pravo, ističe ruski ambasador, Igor Kalabuhov.

-Predsjednik Dodik drži linije poštovanja međunarodnog prava i suditi njega za Kristijana Šmita kao visokog predstavnika - to je vrsta manipulacije. Zato je, očigledno da Kristijan Šmit nije legalan visoki predstavnik - poručio je Kalabuhov.

Republika Srpska i njen predsjednik, i dalje će biti na meti stranaca, zato što ne daju svoju imovinu, a tuđu poštuju - ocjena je učesnika skupa.

-Sigurna sam da je Republika Srpska sada na Blakanu najjača, drži se srpstva, njeguje ga. Zapadu nije potrebna jaka i moćna Srpska, naročito zajedno sa Rusijom - kaže Јelena Guskova, doktor istorijskih nauka.

Na Balkanu, dijalog je moguće uspostaviti, ukoliko, Zapadne sile na čelu sa Amerikom - dozvole balkanskim subjektima, da kreiraju svoju budućnost. A, to u prošlosti - stranci nisu dozvoljavali zemljama bivše Јugoslavije.

-BiH je najveći eksperiment SAD-a i Zapada. Tako da, ono što mi danas imamo u BiH posljedica je nasljeđa, čak i međunarodnog poretka koji više ne postoji - poručio je Željko Budimir, ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske.

I nakon tri decenije, stranci ne odlaze iz BiH, šta više, kažu, nastvaljaju sa uplitanjem u sve društveno-državne sfere. I to dovodi do nesporazuma. Shodno tome, potreban je unutrašnji dijalog - da čelnici oba entiteta sami odlučuju, bez nelegitimnih stranaca i njihovih nezakonitih odluka.

-Stranci ne žele dijalog, jer ako nema dijaloga, onda nema potrebe za njihovim djelovanjem, intervencijama i onda oni uvijek mogu rećii - mi intervenišemo, da bi spriječili rat - istakao je DŽevad Galijašević, stručnjak za bezbjednost i terorizam.

Leonid Dračevski, izvršni direktor Fonda za podršku javne diplomatije "Gorčakov" kaže da treba unaprijediti dijalog.

-Na Balkanu unaprijediti dijalog, a u BiH poštovati Dejtonski mirovni sporazum - naš je zadatak - rekao je Dračevski.

Istaknuto je i da je dijalog ključan u trenutku kada svijet ulazi u okvire unipolarnog poretka. Zbog toga je važno poštovanje međunarodnog prava, teritorijalnog integriteta i suvereniteta svih država, a što trenutno nije na političkoj sceni. Pogotovo, ako se posmatraju posljednja ratna dešavnjanja u svijetu.

-Ako Balkan bude treće žarište, sva EU će izgoriti u plamenu - veliki ekonomski, politički i bezbjednosni problemi - kaže Predrag Ćeranić, dekan Fakulteta za bezbjednost i nauku, Univerziteta u Banjaluci.

Međunarodni skup "Balkanski dijalog", na kojem učestvuju doktori nauka i profesori iz Rusije, Srbije i Republike Srpske, nastavlja se i sutra na Fakultetu bezbjednosnih nauka. Između ostalog, biće održana panel-diskusija "Izazovi bezbjednosti i stabilnosti u centralnoj i jugoistočnoj Evropi.