latinica  ћирилица
27/10/2023 |  12:54 ⇒ 12:55 | Autor: RTRS

Petković: Indikativno ubrzanje sudskog postupka protiv Dodika

Advokat Milan Petković rekao je da je indikativno da je od donošenja naredbe o sprovođenju istraga do zakazivanja glavnog pretresa u predmetu protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i vršioca dužnosti direktora "Službenog glasnika" Miloša Lukića prošlo tek nekoliko mjeseci, dok u nekom predmetima samo istraga traje po 10 i više godina.
Milan Petković - Foto: RTRS
Milan PetkovićFoto: RTRS

- Za razliku od maratonskih sporova na koje smo navikli u bosanskohercegovačkom pravosuđu, ovdje ćemo imati određeni `sprint postupak`, samo s jednim ciljim, koji je svima jasan - izjavio je Srni Petković, koji je i poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

Petković je dodao da ne želi detaljnije da komentariše postupak, jer je proces u toku.

Pred Sudom BiH za 22. novembar zakazan je glavni pretres u predmetu protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i vršioca dužnosti direktora "Službenog glasnika" Miloša Lukića, optuženih za nepoštovanje odluka Kristijana Šmita.

Na stranici Suda BiH objavljeno je da bi ročište trebalo početi u 13.00 časova i da je postupajući sudija Mirsad Strika.

Dodik i Lukić su 16. oktobra na ročištu u Sudu BiH rekli da ne razumiju optužnicu, nakon čega je konstatovano da su se izjasnili da nisu krivi.

Advokat Goran Bubić rekao je da zakazivanje glavnog pretresa u predmetu protiv predsjednika Republike Srpske predstavlja nevjerovatno ubrzanje krivičnog postupka, koje u osnovi nema ni uporište u zakonu.