latinica  ћирилица
30/10/2023 |  15:37 ⇒ 18:02 | Autor: RTRS

Istraga protiv četiri rukometaša Kozare zbog zlostavljanja mlađih igrača

Policija je pokrenula istragu protiv četiri igrača rukometnog kluba Kozara iz Kozarske Dubice zbog sumnje da su fizički i psihički zlostavljali mlađe saigrače. Zbog događaja iz svlačionice dubički klub istupio je iz Prve lige Republike Srpske.
Rukomet-Kozara - Foto: RTRS
Rukomet-KozaraFoto: RTRS

Mlađi igrači Rukometnog kluba Kozara iz Kozarske Dubice, koji su ove godine priključeni prvom timu, mjesecima su bili izloženi nasilju u svlačionici. Njih su, kako saznaje RTRS, duži vremenski period maltretirali stariji igrači M.B. B.Š. M.M. i A.P.

Nezvanično, nasilnici su mlade kolege batinama kažnjavani za greške na terenu.

Iz Policijske uprave Prijedor potvrđeno je za RTRS da su nakon prijave uhapšene četiri osobe.

- Policijski službenici Policijske stanice Kozarska Dubica 19. oktobra lišili su slobode četiri lica iz Kozarske Dubice zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo zlostavljanje, mučenje i drugo neljudsko i ponižavajuće postupanje. O kvalifikaciji krivičnog djela izjasnio se tužilac Okružnog javnog tužilaštva Prijedor pod čijim nadzorom se preduzimaju sve potrebne mjere i radnje i kojem će se po kompletiranju predmeta dostaviti izvještaj za počinjeno krivično djelo protiv M.B. B.Š. M.M. i A.P. - rečeno je iz ove uprave.

Četvorica igrača opštuženih za nasilje isključena su iz seniorske ekipe.

Rukometni klub Kozara ovim povodom objavio je saopštenje, u kojem se navodi da je klub zbog "nemilih dešavanja" u svlačionici odlučio da istupi iz Prve rukometne lige Republike Srpske.

- Djeci igračima, koji su pretrpili fizičko i psihičko nasilje ponudićemo stručnu i svaku drugu pomoć. Nastojaćemo i sve radimo, da uz pomoć svih što prije ih vratimo u normalan život. Sarađivali smo i sarađujemo s institucijama u postupku koji se vodi i ostajemo na raspolaganju dok se isti ne okonča. Takođe obavještavamo javnost da će klub u skorije vrijeme, raspisati redovnu izbornu skupštinu kluba gdje pozivamo građane i rukometnu javnost da uzmu učešće - saopšteno je iz RK Kozara.

Kako nezvanično saznajemo, postoje i video snimci maltretiranja mladih rukometaša dubičke Kozare.

Član UO RK Kozara Saša Stojčić potvrdio je za RTRS navode o maltretiranju mlađih igrača i rekao je da je na istražnim organima da utvrde šta se tačno desilo.

Stojčić kaže da za dešavanja u svlačionici niko u klubu nije znao. Mladi igrači o svemu nisu pričali čak ni roditeljima. Na pitanje zbog čega sve to nisu odmah prijavili, maltretirani igrači rekli su da su "mislili da će to proći".

- To su djeca koja su dva puta za redom bili prvaci BiH u svojim uzrasnim kategorijama, koji vole rukomet. Postalo je čudno kada bi na pitanje "idete li na trening", odgovarali sa "nažalost idem". Tada je počela sumnja - istakao je Stojčić.

Mladi rukometaši tučeni su čak i mokrim peškirima. Nasilnici su suspendovani do okončanja istrage, istakao je Stojčić i dodao da je klub zamrzao status u Prvoj ligi Republike Srpske, a nastavlja takmičenje u omladinskim ligama.