latinica  ћирилица
30/10/2023 |  21:17 ⇒ 23:14 | Autor: RTRS

Promovisana monografija Druge oklopne brigade

U Banjaluci je večeras održana promocija monografije Druge oklopne brigade Prvog krajiškog korpusa Vojske Republike Srpske.
Promocija monografije - Foto: RTRS
Promocija monografijeFoto: RTRS

Autori monografije su starješine ove jedinice.

Monografija je nastala s ciljem da se od zaborava sačuva sjećanje na hrabre pripadnike Druge oklopne brigade, koji su se borili za stvaranje i slobodu Republike Srpske.

Penzionisani pukovnik VRS i jedan od komandanata ove jedinice Miko Škorić rekao je da je ova brigada nastala od tri cjeline - od Školskog centra oklopnih jedinica, Nastavnog centra za obuku vozača i vojnog poligona "Manjača", te da je kao novoformirana dobila zadatak izvođenja borbenih dejstava u sklopu akcije "Koridor 92".

On je rekao da je nakon oslobođenja Broda brigada dodijeljena u zonu odgovornosti operativne grupe Doboj, gdje se završava i formiranje Druge oklopne brigade, koja će dejstvovati na širokom područiju od Trebave, dobojskog dijela Ozrena, Teslića, do planine Vučijak.

V.d. direktora Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Viktor Nuždić rekao je da je ovo značajno djelo za kulturu pamćenja i da je važnost ove monografije u tome što će buduće generacije moći saznati istinu o herojstvu VRS.