latinica  ћирилица
30/10/2023 |  22:12 ⇒ 23:10 | Autor: TANЈUG

Savjet bezbjednosti: Poziv na hitno i održivo primirje u Pojasu Gaze (VIDEO)

Ambasadorka Ujedinjenih Arapskih Emirata pri Ujedinjenim nacijama Lana Zaki Nusejbeh pozvala je na hitno, trajno i održivo primirje u Pojasu Gaze.
Savjet bezbjednosti UN (Foto: EPA-EFE/JUSTIN LANE) -
Savjet bezbjednosti UN (Foto: EPA-EFE/JUSTIN LANE)

- Ako se oslanjamo na moralnu odgovornost Generalne skupštine po drugim pitanjima, moramo je poštovati i u ovome - rekla je ona na hitnoj sjednici Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija povodom humanitarne situacije u Gazi.

Dodala je da Savjet bezbjednosti ignoriše stav većine svijeta nakon što su Ujedinjene nacije usvojile rezoluciju o prekidu vatre između Izraela i Hamasa.

Istakla je da ni Zapadna obala, koja je pod kontrolom Palestinaca, nije pošteđena nasilja.

- Izraelski doseljenici eskaliraju svoje napade na palestinske civile i prisiljavaju njihovo raseljavanje. Država Izrael mora da spriječi ove napade - rekla je Nusejbeh.

Izvršna direktorka UNICEF-a Ketrin Rasel izjavila je da u Pojasu Gaze svakog dana gine ili biva povrijeđeno više od 420 djece.

- Prava cijena ove najnovije eskalacije mjeriće se životima djece - rekla je Rasel na hitnoj sjednici SB UN.

Dodala je da je na Zapadnoj obali, uključujući istočni Јerusalim, navodno ubijeno najmanje 37 djece.

- Situacija se iz sata u sat pogoršava. Bez prekida neprijateljstava, plašim se za sudbinu djece u regionu - navela je Rasel.

Ona je pozvala Savjet bezbjednosti da odmah usvoji rezoluciju koja poziva na prekid vatre, zahtijevajući da strane omoguće bezbjedan i nesmetan pristup humanitarne pomoći i hitno bezbjedno oslobađanje sve otete djece.