latinica  ћирилица
31/10/2023 |  18:30 ⇒ 22:35 | Autor: RTRS

Pred evropskim sudovima priprema se tužba protiv Šmita (VIDEO)

Protiv Kristijana Šmita i pojedinih članova Savjeta za provođenje mira u BiH, uskoro će biti podnesene tužbe evropskim sudovima, a u sve će biti uključeni italijanski advokati.
Tužilaštvo BiH - Šmit (Foto: RTRS, ilustracija) -
Tužilaštvo BiH - Šmit (Foto: RTRS, ilustracija)

Potvrđeno je da je SIPA dobila naredbu Tužilaštva BiH da provjeri navode Ministarstva bezbjednosti, prema kojima Šmit nije visoki predstavnik u BiH.

Tužba pred evropskim sudovima biće podnesena protiv Šmita i pojedinih članova Savjeta za provođenje mira u BiH zbog zloupotrebe službenog položaja i podržavanje nelegalnih akata. U cijeli postupak biće uključen poznati italijanski advokat Anđelo Tartalja koji će braniti predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika. Sve je to dogovoreno na sastanku s rukovodstvom Srpske.

- Planiramo da pokrenemo postupak pred evropskim sudovima protiv Kristijana Šmita, ali razlog zašto učestvujem u svemu ovome je zato što je gospodin Šmit sve što radi, radi ilegalno. Prvo želim da učinim, pa ću obrazložiti strategiju - rekao je Tartalja.

Dva sudska postupka biće pokrenuta u Italiji i Njemačkoj, potvrdio je predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić. On je rekao da je Tartalja jedan od najpoznatijih i najuglednijih advokata iz Rima, ali i iz cijele Italije.

- I to kao nelegalne osobe koja je bez mandata Savjeta bezbjednosti UN nametala zakone. I spreman je da članove Savjeta za implementaciju mira u BiH, koji nisu dejtonska kategorija, uključujući i predstavnika Italije u tom tijelu, takođe, tuži za zloupotrebu službenog položaja i podržavanje nelegalnih akata - rekao je Stevandić.

I dok se pred evropskim zakonodavstvom spremaju tužbe protiv Šmita, u BiH je istraga protiv nelegalnog visokog predstavnika napokon krenula sa mrtve tačke. Agencija za istrage i zaštitu BiH dobila je naredbu Tužilaštva BiH da provjeri navode iz akta ministarstva bezbjednosti u Savjetu ministara, koja potvrđuju da Šmit nije visoki predstavnik u BiH.

- SIPA utvrđuje ono što smo mi predali Tužilaštvu i da li tu ima elemenata krivične odgovornosti. Raduje me da Tužilaštvo preduzima mjere i radnje u vezi sa ovim pitanjem, što jasno govori i naredba SIPA da preduzme mjere i radnje na utvrđivanju okolnosti dokumentacije koju je predalo Ministarstvo bezbjednosti u Savjetu ministara - rekao je ministar bezbjednosti BiH Nenad Nešić.

Iz SIPA su prošle sedmice potvrdili da su Tužilaštvu dostavili objedinjene odgovore nadležnih tijela na nivou BiH, ali o novim zahtjevima Tužilaštva ne žele dok se ne završi istraga.

- U vezi s novim zahtjevom Tužilaštva BiH, koji se odnosi na vršenje dodatnih provjera, obavještavamo vas da SIPA ne može davati informacije o svojim operativnim aktivnotima koje su u toku - rečeno je iz ove agencije.

Podsjetimo, Nešić je 16. oktobra predao Tužilaštvu BiH dokumentaciju bezbjednosnih agencija u vezi s lažnim predstavljanjem Šmita i nezakonitim unošenjem oružja u BiH.