latinica  ћирилица
31/10/2023 |  20:43 ⇒ 21:44 | Autor: Agencije

Marfi: Dodik rizikuje budućnost građana Republike Srpske

Američki ambasador u BiH Majkl Marfi izjavio je da su SAD nepokolebljive u predanosti BiH, njenom teritorijalnom integritetu, suverenitetu i multietničkom karakteru.
Majkl Marfi (Foto: Ministarstvo odbrane BiH) -
Majkl Marfi (Foto: Ministarstvo odbrane BiH)

Marfi je naveo da politike SAD nisu "ni antisrpske, ni antibošnjačke, a ni antihrvatske, već odlučno i neskriveno pro-bosanskohercegovačke".

- Tako je otkad su Sjedinjene Američke Države priznale BiH i to se ogleda u našim ulaganjima od više milijardi dolara u ovu zemlju u posljednjih 30 godina. S druge strane, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik je isključivo pro-Dodik i nema mnogo obzira ni prema kome, pa ni prema građanima ove zemlje, ni stanovnicima Republike Srpske - rekao je Marfi.

Komentarišući Dodikovu izjavu da bi Srbi u ovom vijeku trebalo da formiraju jedinstvenu državu, koju čine Srbija, Republika Srpska i Crna Gora, demokratskim putem i političkim mjerama, a ne ratom, Marfi je rekao da Dodik poziva na rušenje državnih granica na Zapadnom Balkanu kako bi se stvorila jedinstvena srpska država.

- Takve izjave ne samo da destabilizuju BiH, već prijete i bezbjednosti i stabilnosti regije. Ova posljednja eskalacija dolazi nakon kontinuirane kampanje destabilizujuće retorike i postupaka usmjerenih na podrivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma i BiH. Dodik blokira vladu, prijeti miru i nastoji ucjenjivati ​​ili maltretirati druge političke lidere u zemlji, kao i međunarodnu zajednicu, umjesto da se, u dobroj vjeri, uključi u pregovore i postizanje kompromisa koji su potrebni za usvajanje reformi potrebnih za približavanje građana Evropskoj uniji - rekao je Marfi.

On je rekao da Dodik "u Republici Srpskoj radi na tome da građanima uskrati temeljna prava i slobode, kao što su sloboda medija, govora i okupljanja, kako bi se zaštitio od kritika i odgovornosti".

Marfi je rekao da je Dodik tokom skoro osamnaest godina koliko je na vlasti za narod Republike Srpske dao vrlo malo.

- Počnimo s činjenicom da se stanovništvo za koje tvrdi da ga brani smanjuje. Stanovnici Republike Srpske masovno napuštaju BiH. Čitave porodice zaključuju da graditi život u Republici Srpskoj nije ekonomski moguće ni politički sigurno - naveo jer on, dodajući da "ako je Dodiku cilj da smanji Republiku Srpsku, onda u tome uspijeva".

On tvrdi i da budžet Republike Srpse godinama bilježi deficit i da, kako kaže, najgore tek dolazi.

Marfi kaže i da je Dodik sam stvorio svoje probleme sa zakonomi da su oni rezultat njegovih dugotrajnih nasrtaja na Dejtonski mirovni sporazum i institucije na nivou BiH.

- Dodik je javno izazivao institucije za provođenje zakona i pravosudne institucije BiH da ga istraže, čak je rekao da će podnijeti prijavu protiv sebe. Dodik je tačno znao šta radi 7. jula kada je potpisao nezakonit i neustavan Ukaz o zakonu kojim se podrivaju odluke visokog predstavnika, a sada se suočava s posljedicama. Ako je gospodin Dodik žrtva, kako sam tvrdi, on je žrtva vlastite loše procjene i sebičnih postupaka - rekao je Marfi.

Marfi dalje kaže da se Dodik okreće od Evrope i prosperiteta koji ona nudi i umjesto toga prihvata vrijednosti autokratije, kao i siromaštvo koje ona sobom nosi.

- Rizikuje budućnost stanovnika Republike Srpske u opasnoj igri eskalacije i laži. Ukratko, gospodin Dodik, a ne međunarodna zavjera, prijetnja je za Republiku Srpsku, kao i za demokratsku i prosperitetnu budućnosti njenih stanovnika - rekao je on.

Marfi je na kraju istakao da SAD neće stajati po strani dok, kako kaže, Dodik i njegovi politički drugovi pokušavaju pocijepati tkivo BiH, destabilizovati zemlju i regiju i spriječiti napredak BiH prema EU.

- Odlučni smo da zaštitimo suverenitet, teritorijalni integritet i multietnički karakter BiH. I dalje ćemo biti uz građane i institucije ove zemlje i pozivati ​​na odgovornost one koji su korumpirani ili se bave destabilizujućim, antidejtonskim aktivnostima. Sjedinjene Države ostaju prijatelj i partner svim građanima BiH - rekao je Marfi.