latinica  ћирилица
02/11/2023 |  17:31 ⇒ 20:49 | Autor: RTRS

"Branimo Srpsku": Gradiška čvrsto uz predsjednika i institucije Srpske (FOTO/VIDEO)

U Gradišci je večeras održan narodni miting pod sloganom "Branimo Srpsku".
"Branimo Srpsku", Gradiška - Foto: RTRS
"Branimo Srpsku", GradiškaFoto: RTRS

Skupu su prisustvovali najviši zvaničnici Republike Srpske.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić rekao je da se skupovima "Branimo Srpsku" pokazuje "karakter ljudi čiji su očevi probijali Koridor".

- Srbi su poznat narod koji ne da na svoje. Sramota bi bilo da ne branimo imovinu Srpske, predsjednika Republike, sramota za 23.000 grobova, koji su nam omogućili da živimo u slobodi. Ta sramota u Srpsku neće doći, ona će ostati u kancelarijama OHR-a, raznih Šmitova, koje ćemo nadživjeti - poručio je Stevandić.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je da građani od Novog Grada do Trebinja poručuju - "ne damo Republiku Srpsku".

Srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović rekla je da ovo nije prvi put da Srpska prolazi kroz krizu, ali da su svi svjesni da odlučno mora da se kaže ne.

- Dosta nam je licemjerstva, nepravde i odlučni smo da zajedno sa građanima kažemo ne - istakla je Cvijanovićeva.

      View this post on Instagram

A post shared by Željka Cvijanović (@zeljka.cvijanovic)

Gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić rekao je da je cilj okupljanja podrška institucijama Srpske.

- Prviše je uloženo u Republiku Srpsku, uloženi su dijelovi tijela, duše, srca, da bi neko mogao da se igra s tim. Dosta je otimanje nadležnosti Republike Srpske, pokušaja da se Srpska utopi u BiH. Ne možemo dozvoliti da Srpska ostane bez svoje imovine, onda smo niko i ništa. Moramo da ostavimo zalog našoj djeci i našoj budućnosti - istakao je Adžić.

On je poručio da Gradiška čvrsto stoji iza predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika.

Ministar trgovine i turizma Republike Srpske Denis Šulić rekao je da narod Srpske prepoznaje i podržava politike koje zastupa predsjednik Srpske, a koje imaju za cilj jačanje institucija Srpske.

- Građani su jasno poručili da žele da biraju svog predsjednika, svoju Narodnu skupštinu te da čuvaju institucije i da ne žele da dopuste da bilo ko sa strane utiče na odluke političara iz Srpske - rekao je Šulić.

Predsjednik DEMOS-a Nedeljko Čubrilović rekao je da se na narodnim mitinzima širom Republike Srpske brani Srpska koja je u Dejtonu definisana i za koju su svoj potpis dale najveće svjetske sile - Rusija, Amerika, Kina i mnoge druge, a koja je krvlju natopljena i za nju su živote dali najbolji sinovi srpskog naroda.

- Ne smijemo tu činjenicu izgubiti iz vida. A od koga to branimo? Branimo od onih koji sebe nazivaju globalistima i onih koji nikada nisu bili prijatelji ovog naroda, kao i onih koji svakim danom hoće da uzimaju nadležnosti Republike Srpske - rekao je Čubrilović.

Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu PS BiH Milorad Kojić rekao je da narodni mitinzi šalju jasnu poruku Kristijanu Šmitu i predstavnicima međunarodne zajednice da narod stoji iza Republike Srpske.

- Poruka onima koji žele da Srpskoj otmu imovinu i svojinu jeste da narod bira predsjednika Srpske i da ne da Republiku Srpsku i daje podršku predsjedniku i rukovodstvu da sačuvamo ovo što je krvlju natopljeno - rekao je Kojić.

Predsjednik Socijalističke partije Petar Đokić rekao je da se narodnim skupovima žele jasno poslati poruke da je Republika Srpska posebna vrijednost i da je stečena ogromnom žrtvom srpskog naroda.

- Mnogo toga je žrtvovano da bismo imali slobodu. Nama je mjera za slobodu stabilna i mirna Republika Srpska - rekao je Đokić

Predsjednik Narodne partije Srpske Darko Banjac rekao je da Republika Srpska i njen narod neće da ćute i braniće svoju slobodu i pravo da biraju svog predsjednika.

- Ovdje se ne brani samo Republika Srpska, već se brani pravo da se bira predsjednik Republike Srpske, a narod je izabrao Milorada Dodika za predsjednika - rekao je Banjac.

Skup je sinoć održan i u Prijedoru, uz poruku da je samo snažna Srpska garant opstanka Srba na ovim prostorima. Pružena je podrška institucijama Republike Srpske i očuvanju njene imovine. Prenesena je jasna poruka da institucije Republike Srpske niko nema pravo da ruši i degradira, niti da im oduzima nadležnosti, jer su one rezultat volje građana.

Prethodni skup održan je 26. oktobra u Doboju, odakle je poručeno da srpski narod ne brani samo Republiku Srpsku, već i pravo da bira svog predsjednika.

Skupovi "Branimo Srpsku" održani su i u Trebinju i Zvorniku sa kojih su građani poručili da su odlučni u očuvanju Republike Srpske, njenih institucija i imovine.