latinica  ћирилица
02/11/2023 |  22:12 ⇒ 03/11/2023 | 07:39 | Autor: RTRS

NSRS: Razmotren Nacrt zakona o zaštiti od nasilja (VIDEO)

Narodna skupština Republike Srpske razmotrila je večeras Nacrt zakona o zaštiti od nasilja u porodici i nasilja prema ženama Republike Srpske.
NSRS - Foto: RTRS
NSRSFoto: RTRS

Ministarka porodice, omladine i sporta Selma Čabrić rekla je da se ovim zakonom nastoji žrtvama nasilja učiniti dostupan i efikasan sistem mjera pomoći, podrške i zaštite, s ciljem zaustavljanja trenutnog nasilja koje trpe, sprečavanja njegovog ponavljanja, a posebno eliminisanja mogućeg fatalnog ishoda.

- Femicid je prepoznat kao najteži oblik i posljedica nasilja prema ženama, kao svako lišenje života žene izvršeno u potpunosti ili djelimično zbog njene pripadnosti ženskom polu ili smrt žene koja je posljedica radnji nasilja prema njoj, bez obzira da li je osumnjičeni za radnje nasilja član porodice ili drugo lice - rekla je Čabrićeva.

Poslanici su prethodno razmotrili Prijedlog rebalansa budžeta Srpske i Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o izvršenju budžeta Republike Srpske za 2023. godinu, po hitnom postupku.

Vlada je utvrdila Prijedlog rebalansa ovogodišnjeg budžeta Srpske čiji je okvir 5,523 milijarde KM i veći je za 140 miliona KM ili za 2,6 odsto od planiranog budžeta.

Ministarka finansija Republike Srpske Zora Vidović navela je da razlog za rebalans proizilazi iz činjenice da je procjena izvršenja budžetskih prihoda i priliva za ovu godinu veća od ukupnog iznosa planiranog budžetom.

NSRS je danas razmotrila i Prijedlog rezolucije o protivljenju aktivnostima izgradnje i uspostavljanja nuklearnog objekta "Centar za zbrinjavanje radioaktivnog otpada" na lokaciji Trgovske gore, na području opštine Dvor u Hrvatskoj. Poslanici su raspravljali i o izboru sudije Ustavnog suda Republike Srpske - prijedlog predsjednika Republike.

Razmotren je i Prijedlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o državnim stanovima na kojima ne postoji stanarsko pravo.

Sjednica će biti nastavljena sutra od 10.00 časova, razmatranjem Nacrta zakona o zaštiti prirode, uz prenos na RTRS plusu i našem portalu.

Na dnevnom redu je i Konsolidovani izvještaj o izvršenju budžeta Republike Srpske za period za prvih šest mjeseci ove godine i Izvještaj o radu Pravobranilaštva Republike Srpske za prošlu godinu.