latinica  ћирилица
06/11/2023 |  10:29 ⇒ 17:43 | Autor: RTRS

Služen parastos poginulim studentima i radnicima banjalučkog Univerziteta (FOTO/VIDEO)

U Banjaluci na platou između Mašinskog i Pravnog fakulteta služen je pomen i položeni vijenaci na spomen-ploču za 87 studenta i radnika banjalučkog Univerziteta koji su položili živote u Odbrambeno-otadžbinskom ratu kao pripadnici Studentske brigade i redovni vojnici Vojske Republike Srpske.
Parastos palim studentima i radnicima Univerziteta u Banjaluci - Foto: ZIPAPHOTO/Borislav Zdrinja
Parastos palim studentima i radnicima Univerziteta u BanjaluciFoto: ZIPAPHOTO/Borislav Zdrinja

Studentska brigada Vojske Republike Srpske formirana je 1994. godine i imala je 2.104 pripadnika.

Svi oni su trebali da postanu nosioci društva, ali umjesto toga su položili svoje živote za stvaranje Republike Srpske, kako bi sve buduće generacije živjele u miru i slobodi, poručeno je sa obilježavanja.

Pomen (Foto: ZIPAPHOTO/Borislav Zdrinja)

 Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Danijel Egić, koji je tokom Odbrambeno-otadžbinskog rata  bio pripadnik Studentske brigade VRS, rekao je da će patriotizam i viteški moral boraca iz redova studenata i profesora banjalučkog Univertizeta u teškom trenucima za srpski narod uvijek biti upamćen sa ponosom i poštovanjem.

- Mladi studenti koji nisu ni znali šta je puška i rat odazvali na poziv za regrutaciju i odbranu Republike Srpske, a nažalost, veliki broj njih dao je živote za odbranu i stvaranje Republike Srpske - rekao je Egić.

Pomen i polaganje vijenaca (Foto: RTRS)

 - Republika Srpska ne smije nikada zaboraviti studente i profesore banjalučkog Univerziteta koji su dali svoje svoje živote za odbranu Republike Srpske - poručio je ministar za naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovanje Republike Srpske Željko Budimir i poručio da je naš zavjet je da čuvamo Republiku Srpsku.

Vijence su kod spomen-ploče na platou između Pravnog i Mašinskog fakulteta položili ministri Egić i Budimir, rektor i prorektori banjalučkog Univerziteta, članovi porodica poginulih studenata i radnika Univerziteta, predstavnici BORS-a, Gradske Boračke organizacije Banjaluka, Unije studenata i Studentskog parlamenta banjalučkog Univerziteta.

Pomenu su prisustvovali i savjetnik predsjednika Republike Srpske Nina Sajić, predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Radan Ostojić i predsjednik Predsjedništva Boračke organizacije grada Banjaluke Goran Rogić.

Parastos (Foto: ZIPAPHOTO/Borislav Zdrinja)

Ovom događaju prisustvovali su i rektor banjalučkog Univerziteta Radoslav Gajanin, prorektori, profesori, dekani, studenti, te članovi porodica poginulih studenata i radnika Univerziteta.