latinica  ћирилица
08/11/2023 |  18:23 ⇒ 19:49 | Autor: RTRS

Brisel potvrdio: Pristupni pregovori BiH sa EU nakon ispunjenja uslova (VIDEO)

Novi uslovi i rokovi Evropske komisije za pristupanje BiH evropskoj porodici. Ispuni li BiH ključne prioritete Evropske komisije do marta 2024. godine, biće otvoreni pregovori za članstvo u Evropskoj uniji, odlučio je kolegijum evropskih komesara u Briselu.
Uručenje izještaja - Foto: Ustupljena fotografija
Uručenje izještajaFoto: Ustupljena fotografija

Republiku Srpsku optužili su za nepoštovanje ustavnog poretka i označili kao kočničara evropskog puta BiH. Ukrajini i Moldaviji, s druge strane, izdata je preporuka za otvaranje pristupnih pregovora.

Predsjednik Srpske Milorad Dodik traži od EU da vrati suverenitet BiH - da povuče Kristijana Šmita i strane sudije.

Evropska komisija dala je BiH uslovno zeleno svjetlo za početak pregovora o članstvu u Evropskoj uniji. U prevodu, dat je novi rok za ispunjenje ključnih evropskih prioriteta - mart naredne godine. Budu li ispunjeni, BiH će napredovati od kandidata do pregovarača o pridruživanju.

- Otvaramo vrata široko i pozivamo BiH da kroz ta vrata prođe. Naravno, da bi se to uradilo moraju se pokazati rezultati, ali vrata su širom otvorena kako bi pozdravili BiH u pristupnim pregovorima - rekla je predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

- U međuvremenu, želimo pomoći integraciji "na terenu", integraciji privrede i tržišta zemalja Zapadnog Balkana. Tražićemo šest milijardi evra za podršku reformama na Zapadnom Balkanu. To će povećati BDP za trećinu i to je podsticaj regiji koji je potreban i njima i nama - dodao je evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji.

Ova je "ispružena ruka" Brisela za brzo formiranje Savjeta ministara, napredak u sprečavanju pranja novca, borbe protiv kriminala i terorizma, rekla je Fon der Lajen. S druge strane, Republiku Srpsku optužila je da koči evropski proces BiH.

- Sa zabrinutošću primjećujemo da je Republika Srpska donijela niz protivustavnih zakona. Zbog toga će BiH morati uskladiti određene principe - navela je Fon der Lajen.

Principi Srpske sporni su Briselu, između ostalog, nesprovođenje odluka Ustavnog suda BiH i Kristijana Šmita, čime se, kako se navodi u godišnjem izvještaju Evropske komisije o BiH, narušava ustavnopravni poredak BiH. Iako je reforma Ustavnog suda i odlazak stranih sudija jedan od 14 prioriteta koji je Komisija postavila pred BiH kao uslov za članstvo.

Predsjednik Srpske Milorad Dodik Uniji je poslao poruku – vjerovaćemo u vaše namjere kad vratite suverenitet BiH, povučete Kristijana Šmita i strane sudije.

- Mi razumijemo da Evropska komisija zalaganjem za vladavinu prava smatra da, u skladu s jednim od četrnaest prioriteta, ove mjere znače automatski prestanak međunarodnog intervencionizma, odlazak OHR-a i lažnog visokog predstavnika i odlazak stranih sudija u Ustavnom sudu BiH. Ako je ovo cilj Evropske komisije, onda smo na istom putu. Ako nije, onda su jasne spekulacije tako visokog tijela i potvrda lažnog zalaganja za suverenitet BiH - rekao je Dodik.Kako će BiH otvoriti pregovore ako u Ustavnom sudu BiH sjede stranci a odluke nameće OHR? Odgovor su novinari tražili od šefa Delegacije EU u BiH, Јohana Satlera, nakon što je Borjani Krišto u Sarajevu uručio Izvještaj Evropske komisije. U odgovoru Satler neodređen. Ograđuje se i kaže kako to nisu jedina pitanja koja treba riješiti u BiH.

- Јedan od prioriteta govori o rješavanju pitanja Ustavnog suda a to se ne tiče samo stranih sudija, govori generalno o procesu imenovanja, nepristrasnosti rada, profesionalizma sudija. Dakle cijeli spektar stvari koje treba unapređivati - kaže Satler.

- Mi ćemo se potruditi da u okviru institucija i na političkom nivou usaglasimo stvari koje su pred nama i da to završimo do kraja ove godine - dodala je Krišto.

Kandidatski status BiH je dobila u decembru prošle godine. Bošnjački partneri odbili su usvajanje 14 prioriteta u paketu. Trenutno su na čekanju zakon o sudovima, sprečavanju pranja novca i sukobu interesa, te odluka o FRONTEKS-u.