latinica  ћирилица
08/11/2023 |  23:45 ⇒ 09/11/2023 | 07:25 | Autor: RTRS

Šmit: Cvijanović bila na sjednici SB UN; Izašla kada sam iznosio izvještaj (VIDEO)

Srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović bila je na sjednici Savjeta bezbjednosti UN i trebali smo se pozdraviti i rukovati, ali je izašla kada sam podnosio izvještaj, rekao je Kristijan Šmit.
Kristijan Šmit (Foto: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ/bs) -
Kristijan Šmit (Foto: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ/bs)

- Gospđa Cvijanović je tada izašla sa sjednice. Pozdravio sam je. Ona je bila malo nervozna, da ne daje nikakav komentar, već da me optužuje. I to je bila situacija. Samo zamislite kakvu je sliku poslala kao predstavnica šefa države i sliku o svojoj zemlji, BiH - rekao je Šmit u Teleringu.

Navodi da ne samo Amerikanci i Britanci, već i predstavnici drugih zemalja su mu, kako kaže, došli i rekli "šta je ovo, šta se dešava, šta radi ova gospođa"?

- Cvijanovićeva je pozvana na Savjet bezbjednosti i od mene je zatraženo da izložim svoj izvještaj. Tako da smo se našli u jednoj situaciji gdje treba pokazati poštovanje kao prema svakom ljudskom biću. Tako da bih ja savjetovao da na sledećem susretu je bolje ipak da se rukujemo i da budemo ljubazni jedno prema drugom - dodao je Šmit.

Šmit je komentarisao i diplomatsko pismo generalnog sekretara Antonija Guteresa.

- Prema tumačenju Cvijanovićeve, onda bih rekao da gospođa ne zna čitati. Međutim, mislim da to nije istina i da je ona jako obrazovana - istakao je Šmit.