latinica  ћирилица
12/11/2023 |  15:28 ⇒ 15:30 | Autor: SRNA

Služen parastos poginulim borcima iz Nožičkog

U srbačkoj mjesnoj zajednici Nožičko danas je služen parastos za 16 srpskih boraca koji su živote dali u Odbrambeno-otadžbinskom ratu.
Srbac-parastos - Foto: SRNA
Srbac-parastosFoto: SRNA

Predsjednik Boračke organizacije Srbac Goran Plotan naglasio je da je dužnost svih da se vječno sjećaju poginulih boraca Vojske Republike Srpske.

- Naša je obaveza da radimo na poboljšanju statusa demobilisanih boraca. Ne smijemo i nećemo nikada da zaboravimo ni porodice poginulih boraca jer je to naša obaveza. Pozivam vas još jednom na jedinstvo i sabornost jer i danas živimo u veoma izazovnim vremenima - istakao je Plotan i dodao da su 264 borca iz Nožičkog učestvovala u Odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Sveštenik Živko Ilić istakao je ogroman značaj stradalih boraca u odbrani svojih domova i stvaranju Republike Srpske.

- Svaka fotografija na ovom spomen-obilježju je kao kamen koji je uzidan u građevinu koja se zove Republika Srpska. Dok god bude Republike Srpske njihove žrtve biće svete i zato ne smijemo nikad prestati da im dajemo pomen i čuvamo sjećanja na njih i molitvene uspomene - rekao je Ilić.

Cvijeće su položile porodice poginulih boraca, delegacije opštine Srbac, Boračke organizacije, opštinske Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila, mjesnih boračkih organizacija Nožičko, Stari Martinac i Povelič, SUBNOR-a, Mjesne zajednice Nožičko i ostale delegacije.

Cvijeće je položeno i na spomen-obilježju žrtvama fašističkog terora u Drugom svjetskom ratu, na kojem su uklesana imena 74 poginula borca i 22 žrtve fašističkog terora.