latinica  ћирилица
13/11/2023 |  12:30 ⇒ 12:32 | Autor: SRNA

Raković: Proslava Njegoševog dana - ohrabrenje građanima da se izjasne kao Srbi

To što Crna Gora obilježava dan posvećen Petru Drugom Petroviću Njegošu kao državni praznik može da ohrabri građane Crne Gore da se na predstojećem popisu izjasne kao Srbi jer je jedini istorijski identitet Crne Gore - srpski, izjavio je istoričar Aleksandar Raković.
Aleksandar Raković - Foto: RTRS
Aleksandar RakovićFoto: RTRS

Raković je podsjetio da je Njegoš bio mitropolit crnogorski i srpski ideolog, ocjenjujući da je "Gorski vijenac" politička biblija srpskog naroda.

- On je u "Gorskom vijencu" napisao i nacionalni program srpskog naroda. U tom nacionalnom programu piše da svi Srbi treba da budu ujedinjeni u jednoj državi koja se zove Srbija - rekao je Raković za Srnu.

On je ukazao na Njegoševe riječi: "Sva Srbija od Dunava do mora", odnosno ono što je za mnoge danas tabu tema.

- Za Njegoša to, ne da nije bila tabu tema, već očekivani i namjeravani cilj ka kome je i on išao pored svih naših prvaka u 19. vijeku. U tom smislu, njegove jasne poruke koje je napisao i u "Gorskom vijencu" i u ostalim književnim djelima, pismima, zapisima, mogu da ohrabre građane Crne Gore da se izjasne kao Srbi i da dodatno ohrabre one koji se kolebaju da se izjasne kao Srbi - naglasio je Raković.

On je naveo da je Crna Gora bila nacionalna država srpskog naroda, da je jedini zvanični jezik bio srpski, da je crkva bila svetosavska srpska crkva i da je u to vrijeme Crna Gora bila najjača.

- Ona je bila mala država koja je smatrana značajnim faktorom upravo zbog toga što je imala jasne ciljeve i ideologiju, a jasna ideologija u vrijeme Njegoša bila je da Srpstvo treba da se oslobodi i ujedini. Njegoš kaže da Srpstvo treba da se oslobodi i ujedini, a onda bi knez Srbije išao u Prizren, a mitropolit crnogorski u Peć da vladaju nad narodom slobodnim i ujedinjenim - rekao je Raković.

Prema njegovim riječima, Njegoš je prihvatao da državnu vlast treba da ima dinastija Srbije, crkvenu dinastija Crne Gore, a i jedna i druga su srpske.

- To je bila Njegoševa vizija. Ona se kasnije mijenjala, ne kod Njegoša, ali kod njegovih nasljednika. Uprkos tim promjenama i promjeni karaktera državne uprave u Crnoj Gori koja od teokratije postaje svetovna, uprkos svim tim promjenama jedini cilj dinastije Petrović ostaje da Srbi treba da budu u ujedinjenoj državi, da je srpstvo kao nacionalna ideja iznad Crne Gore kao države - zaključio je Raković.

Crna Gora danas prvi put slavi Njegošev dan kao državni praznik i tom povodom su neradni dani 13. i 14. novembar.

Petar Drugi Petrović Njegošu rođen je 13. novembra 1813. godine na Njegušima kod Cetinja.

Njegoš, koji je bio vladika, pjesnik, filozof i državnik, upokojio se 10. oktobra 1851. godine.

Njegova majka Ivana Tomova je u besjedi nad odrom mrtvog sina poručila: "Braćo Njeguši, sokolovi crnogorski! Nije lijepo što činite, što kukate i plačete za vladikom. Nijesam ja njega rodila niti za kukanje niti za plakanje, već sam ga rodila o dobru imena vašega i srpskoga".