latinica  ћирилица
18/11/2023 |  11:15 ⇒ 11:38 | Autor: SRNA

Rajilić: Srpska će nastaviti da postoji uprkos podvalama

Republika Srpska nastaviće da postoji uprkos sankcijama ili bilo kojim podvalama, izjavila je predsjednik Udruženja žena žrtava rata Republike Srpske Božica Živković Rajilić.
Božica Živković Rajilić - Foto: RTRS
Božica Živković RajilićFoto: RTRS

- Neprijatelji iz rata isti su i danas žele da sruše mir i Republiku Srpsku. Zato za Srbe koji žele i slave mir uvode sankcije. Neće im to uspjeti. Kad nije uspjelo bombardovanjem i oružjem neće ni nekim papirima po kojima pišu sankcije ili odlukama ili bilo kojim podvalama - poručila je Rajilićeva.

Ona je napomenula da je Republika Srpska nastala u miru i međunarodno verifikovana potpisivanjem Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Rajilićeva je podsjetila da je tokom Odbrambeno-otadžbinskog rata poginulo više od 23.500 srpskih boraca i više od 5.500 srpskih civila.

- Žrtvom i krvlju sačuvana je Republika i međunarodno verifikovana - rekla je Rajilićeva, povodom 28 godina Dejtonskog sporazuma.

Ona je istakla da će srpski narod uvijek slaviti mir i boriti se da živi i radi u miru.

U utorak, 21. novembra, navršava se 28 godina od kada je u američkoj bazi "Rajt Peterson" u Dejtonu parafiran Opšti okvirni sporazum za mir u BiH i njegovih 12 aneksa, čime je okončan rat u BiH i uspostavljen njen ustavnopravni poredak.

Ovim sporazumom stvorena je državna zajednica BiH sastavljena od dva entiteta - Republike Srpske i Federacije BiH, koji su potpisnici svih aneksa.