latinica  ћирилица
18/11/2023 |  20:02 ⇒ 20:09 | Autor: RTRS

Poljoprivrednici u trci s vremenom; Јesenja sjetva obavljena na 70 odsto površina (VIDEO)

Semberski poljoprivrednici u trci s vremenom. Јesenja sjetva se produžila i do sada obavljena na 70 odsto površina. Klima je pomjerila sjetvene radove za 15 do mjesec dana u odnosu na ranije optimalne rokove. Rijetke su njive na kojima se zelene usjevi koji su zbog neuobičajeno toplog vremena izloženi napadu štetočina. Mnoge parcele su zasijane u posljednjih desetak dana ili su tek pripremljene.
Sjetva - Foto: RTRS
SjetvaFoto: RTRS

Nezapamćeno teški uslovi za sjetvu, kažu ratari koji su s mukom pripremili suvo zemljište.

Radilo se "muški" i više puta prelazilo tanjiračama i drljačama da bi se dobio rastresit sjetveni sloj.

- Usjevi su trebali već biti zasijani, mada prošle godine ko je kasnije zasio, imao je bolji prinos. Zemlja se mora posijati, da ne ostane neobrađena. Ponovo smo uzeli deklarisano sjeme, a očekujemo i nešto podsticaja - kaže Stojan Cacanović, poljoprivrednik iz Golog Brda.

Uzdaju se da će kasnija sjetva dati bolje prinose što je bio slučaj lani. Neki su i povećali sjetvene površine.

- Povećo sam sjetvu za dva hektara. Ko je ranije posijao, mislim da će biti u problemu zbog velike toplote, pšenica je iznikla i vjerujem da će doći do bolesti - rekao je Milorad Babić, poljoprivrednik iz semberske MZ Popovi.

U ponikloj pšenici i ječmu zasijanim prije mjesec dana uočene su lisne vaši i cikade koje mogu da prenesu štetne viruse i dovedu do kržljavosti i žutila pšenice. Neophodno je odmah reagovati.

- Ako uradimo taj tretman na vrijeme, nećemo imati na proljeće problema, a to nam je ozbiljan problem jer ako dođe do pojave virusa, ne može nijedan preparat da ga riješi - pojašnjava Јovo Vujić, agronom.

Kiša koja je pala ovih dana pospješiće nicanje i razvijanje tek zasijanog hljebnog žita.

Zbog skupe sjetve, a jeftine žetve neki ratari ove jeseni izostavili su đubrenje u predsjetvenoj pripremi.

Stajnjak nije zamjena za mineralna đubriva i bez njih se ne može očekivati dobar prinos, upozoravaju stručnjaci.

Kalkulisati se može samo uz analizu zemljišta koja je besplatna. Za 1.500 uzoraka resorno ministarstvo obezbijedilo je oko 150.000 KM.