latinica  ћирилица
19/11/2023 |  09:05 ⇒ 10:30 | Autor: SRNA

Banjac: Borićemo se za naša prava u okviru Dejtona

Lider Narodne partije Srpske Darko Banjac rekao je da Republika Srpska ostaje posvećena očuvanju i zaštiti slova Dejtonskog mirovnog sporazuma kao međunarodnog ugovora pretočenog i u Ustav BiH, te poručio da njegovo narušavanje može da dovede i do razdruživanja državne zajednice BiH.
Darko Banjac - Foto: RTRS
Darko BanjacFoto: RTRS

- To mnogima smeta. Dio velikih zapadnih sila koje su ga potpisale ne poštuju taj ugovor. Ali, mi smo na to navikli i borimo se i borićemo se za očuvanje naših prava - rekao je Banjac za Srnu povodom 28 godina od parafiranja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

On je podsjetio da je Dejtonski mirovni sporazum donio mir na ovim prostorima i da je u skladu s njim nastala državna zajednica BiH.

- Državnost BiH daju entiteti i ona je u tom smislu sastavljena od Republike Srpske i Federacije BiH, te tri konstitucvivna naroda. Na tim principima nastao je Dejtonski sporazum - podsjetio je Banjac.

On je rekao da je Dejtonski mirovni sporazum do danas narušavan i mijenjan pravnim nasiljem visokih predstavnika i velikih zapadnih sila.

- On danas nije isti kao izvorni koji je potpisan. Ako se ta aktivnost nastavi, može da dovede do razdruživanja državne zajednice BiH -  upozorio je Banjac.

On je rekao da se stalno vrši ogroman pritisak na Srpsku s ciljem unitarizacije BiH.

- Međutim, kroz sve borbe za očuvanje nadležnosti, Srpska je danas stabilna i drži se slova Dejtona ne dopuštajući prenos nadležnosti na nivo BiH uprkos pritiscima - naveo je Banjac.

On je rekao da političko Sarajevo stalno pokazuje netoleranciju prema praznicima u Srpskoj, poput Dana Republike.

- Neka oni rade i slave šta hoće, a nas neka ostave na miru - poručio je Banjac.

U utorak, 21. novembra, navršava se 28 godina od kada je u američkoj bazi Rajt Peterson u Dejtonu parafiran Opšti okvirni sporazum za mir u BiH i njegovih 12 aneksa, čime je okončan rat u BiH i uspostavljen njen ustavnopravni poredak.

Ovim sporazumom stvorena je državna zajednica BiH sastavljena od dva entiteta - Republike Srpske i Federacije BiH, koji su potpisnici svih aneksa.