latinica  ћирилица
19/11/2023 |  10:24 | Autor: SRNA

Kalinić: BiH je kao tronožac, izmakne li se "srpska nogara", nema zemlje

Sadašnja BiH je kao tronožac i ukoliko se izmakne jedna nogara, u ovom slučaju srpska, nema više zemlje, rekao je bivši predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Dragan Kalinić povodom 28 godina od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma.
Dragan Kalinić - Foto: RTRS
Dragan KalinićFoto: RTRS

Kalinić je naglasio da je tokom četiri godine rata životima najboljih među Srbima odbranjena Republika Srpska, koja je stvorena prije tragičnog sukoba u BiH.

Prisjećajući se 21. novembra 1995. godine, Kalinić je rekao da je Arnađelovdan te godine bio istovremeno i dan razočaranja, ali i nove nade za srpski narod na uzavrelom bosanskom tlu.

- U to vrijeme, sticajem okolnosti bio sam sa najvišim rukovodstvom Srpske u iščekivanju konačnih vijesti iz Dejtona. Svjedok sam razočarenja činjenicom da smo u mirovnom sporazumu nepravedno ostali bez sarajevskih ognjišta koja smo krvlju branili, bez dijelova krajiških teritorija, sa neriješenim pitanjem Brčkog, bez izlaska na more, sa presječenom teritorijom kod Goražda - istakao je Kalinić.

Prema njegovim riječima, sve je to pomutilo, ipak, radosnu činjenicu da je konačno završen rat, da je nastupio mir, da je i kroz međunarodni sporazum verifikovana Republika Srpska i da su sačuvane gotovo sve nadležnosti jedne državne zajednice u okviru redefinisane BiH.

- Čim se naša delegacija vratila iz Dejtona intervenisali su, zbog mogućeg odbijanja, tadašnji predsjednik Srbije Slobodan Milošević i srpski patrijarh Pavle pa je teška srca prihvaćeno da u decembru u Parizu potpišemo konačni Dejtonski mirovni sporazum - podsjetio je tadašnji predsjednik Narodne skupštine Srpske.

On je istakao da je ubrzo nakon potpisivanja i tokom svih proteklih 28 godina uslijedila klizajuća revizija Dejtonskog sporazuma, oličena u aktivnosti brojnih opskurnih organizacija i likova delegiranih od antisrpski ostrašćenih zapadnih administracija.

Kalinić je naglasio da su svi oni preuzeli ulogu svojevrsnih oceubica sporazuma, bez obzira na to što su njihove države i autori i njegovi formalni pokrovitelji, te dodao da su šefovi tih država stavili svoje potpise na ono što se smatra "slovom izvornog Dejtona", da je to nepobitna činjenica, ma koliko o tome ćutali.

Јasno je, kaže, da to čine da bi ispunili svoje globalne planove na zapadnom Balkanu i udovoljili narastajućoj muslimanskoj euforiji da dobiju unitarnu, odnosno svoju državu i da u Evropi ostane "mirna Bosna", a pri tome sve vrijeme uporno ignorišu činjenicu da dejtonsku BiH čine dva entiteta i tri ravnopravna konstitutivna naroda.

On je ukazao na to da bosanski unitaristi smatraju da Srbima i Hrvatima ne treba sloboda i ravnopravnost u BiH kad imaju matične države Srbiju i Hrvatsku i da, ukoliko im ne valja "građanska", odnosno muslimanska BiH, treba da "kupe prnje i idu u svoje matice".

Bosanski unitaristi će, istakao je on, 25. novembra slaviti onu BiH iz partizanskih vremena, zaboravljajući da i ZAVNOBiH nije mogao zaobići činjenicu da tri naroda čine BiH, pa bi trebalo da je ona podjednako dobra za sva tri.

Kalinić je dodao da su sve to znali i znaju bivši i sadašnji kolonijalni upravnici, ali da i dalje siledžijski, mimo Ustava i zakona, nastoje da proizvedu i održe stanje koje je miljama daleko od onoga što predstavlja izvorni Dejtonski mirovni sporazum.

Oni, istakao je Kalinić, poput pravih političkih štetočina izvrću stvari naglavačke i sa licemjernom pričom o takozvanom duhu Dejtona proglašavaju Republiku Srpsku i njeno rukovodstvo rušiocima Dejtonskog sporazuma, posežu za sankcijama i organizuju političke sudske procese prema onima koji rade u skladu sa Ustavom i poštujući slovo izvornog Dejtonskog sporazuma.

Ako se ignoriše to slovo, ocijenio je Kalinić, i sve to relativizuje kroz floskulu o takozvanom duhu Dejtona, onda im većinska Republika Srpska poručuje da ne želi da ima posla sa "političkim vampirima".

- Ako smatraju da je Dejton mrtav, da više ne postoji, da mu je istekao rok trajanja i da oni skrivajući se upravo iza njega, nepostojećeg, mogu sa nama i našom državom koju smo napravili prije rata i odbranili uz velike žrtve da rade kako im je volja, naša je konačna poruka - Granica postoji! - rekao je Kalinić.

Kalinić je napomenuo da Republika Srpska zna svoj put, ima ljudske i materijalne resurse da bude samoodrživa, a isto misle i inostrani prijatelji Srpske koji dobro razumiju sadašnju situaciju u BiH i spremni su da budu uz nju u svakom pogledu.

- Zato i poručujemo zapadnim mentorima ove naopake, destruktivne politike, ako makar jedan od tri naroda ne želi ovu zemlju, onda se zna šta je njena sudbina - zaključio je Kalinić.

U utorak, 21. novembra, navršava se 28 godina od kada je u američkoj bazi "Rajt Peterson" u Dejtonu parafiran Opšti okvirni sporazum za mir u BiH i njegovih 12 aneksa, čime je okončan rat u BiH i uspostavljen njen ustavnopravni poredak.

Ovim sporazumom stvorena je državna zajednica BiH sastavljena od dva entiteta - Republike Srpske i Federacije BiH, koji su potpisnici svih aneksa.