latinica  ћирилица
20/11/2023 |  08:58 ⇒ 08:58 | Autor: RTRS

Siamašvili: Priština nema podršku za članstvo u UNESKO

Priština u ovom trenutku, nakon što je Srbija reizabrana u Izvršni savjet UNESKO, nema nikakvu podršku za eventualni zahtjev za članstvo u ovoj agenciji UN za obrazovanje, nauku i kulture, rekla je ambasador Srbije pri UNESKO Tamara Rastovac Siamašvili.
Unesko (Foto: www.unesco.org) -
Unesko (Foto: www.unesco.org)

Ona je istakla da je izuzetno bitno članstvo Srbije u Izvršnom savjetu UNESKO, jer bi bilo kakav zahtjev Prištine morao da prođe kroz ovo tijelo, što Srbiju stavlja u vrlo dobru poziciju.

- Sa druge strane, bilo kakav eventualni zahtev se kosi sa dominirajućim raspoloženjem u UNESKO, a to je snažno suprotstavljanje politizaciji - rekla je Siamašvilijeva za Večernje novosti.

Ona je podsjetila da se Priština već dva puta bezuspješno kandidovala za članstvo u UNESKO 2015. i 2017. godine, te da sada nije bilo ni nagovještaja da bi mogla ponovo da podnese zahtjev, jer je shvatila da bi izgubila.

Siamašvilijeva je rekla da ostanak četiri srpske svetinje na Kosovu i Metohiji na Uneskovoj listi svjetske baštine koja je u opasnosti ukazuje da su Pećka patrijaršija, manastiri Dečani i Gračanica, te Crkva Bogorodice Ljeviške i dalje ugroženi.

Prema njenim riječima, na posljednjem zasjedanju Komiteta za svjetsku baštinu u septembru, Srbija je dobila ogromnu podršku da ovi srpski manastiri i dalje ostanu na Uneskovoj listi svjetske baštine u opasnosti.

- Takođe, nijednog trenutka se nije otvaralo pitanje da li pripadaju Srbiji. Uz svako od ovih srednjevekovnih manastira stoji da su u Srbiji. To je jasna poruka. Mi smo država ugovornica kada je reč o manastirima na Kosovu i Metohiji - dodala je Siamašvilijeva.