latinica  ћирилица
20/11/2023 |  09:54 | Autor: SRNA

Anđelković: Vašington i Zapad 28 godina gaze Dejtonski sporazum

Politički analitičar Dragomir Anđelković ocijenio je da je 28 godina proteklih od potpisivanja Dejtonskog sporazuma vrsta svjedočanstva o gaženju ovog dokumenta od SAD i Zapada, te poručio da je važno da Republika Srpska istraje u otporu bilo kakvim nametnutim promjenama.
Dragomir Anđelković (Foto: TANJUG/ JADRANKA ILIC) -
Dragomir Anđelković (Foto: TANJUG/ JADRANKA ILIC)

Anđelković je napomenuo da Amerika i Zapad pričaju o vladavini prava, o demokratiji, o međunarodnim ugovorima koji moraju da se poštuju, ali da pri tom krše Dejton.

On je ocijenio da je Dejtonski mirovni sporazum za njih jedna prelazna tačka koja je imala za cilj varanje Srba.

- Znači, to nije dogovor, kao što smo mi doživjeli, odnosno kompromis između strana gdje svako nešto dobija i nešto gubi, nego je za Ameriku to samo bila tačka gdje umjesto rata protiv Srba, počinje varanje Srba i da se grubo gazi sporazum i na kraju potpuno izmijeni u nekakav Dejton dva kojima bi bila stvorena relativno centralizovana BiH - istakao je Anđelković.

Ocijenivši da Americi takvo ponašanje ne služi na čast, Anđelković ukazuje da to nije samo dokaz da ova zemlja ne drži do principa, nego da više nije ni tako jaka.

- Ranije je Amerika na drugim meridijanima gazila sve principe, mogla je to efikasno da uradi. Ali, kada se suočila sa otporom Republike Srpske i sa promijenjenim geopolitičkim okolnostima, onda se taj njen neprincipijelni i prevarantski odnos prema nama pokazao kao sterilan, jer ništa nisu uspjeli da urade - kaže Anđelković za Srnu.

I sada, navodi on, iz nemoći targetiraju predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, njegovo okruženje, rukovodstvo Srpske samo da bi se svetili zbog svoje frustracije što ništa nisu uspjeli da postignu.

Kada je riječ o tome šta se može očekivati u narednom periodu za Dejtonski sporazum, Anđelković navodi da ono "što se grbo rodi, to se ne ispravi", te ukazuje da je Američka politika prema Srpskoj od početka i prije ovog dokumenta maliciozna i pokvarena, te da Amerikanci od toga neće odustati, kao i njihove prateće evorpske sile.

Ali, s druge stane, napominje on, svijet se mijenja i sve je manji prostor da postignu nešto, jer ako nisu mogi da urade ono što su htjeli kada su bili najjači, ona više to ne mogu da urade sada kada se svijet već bitno promijenio.

- Samo je bitno da Republika Srpska istraje u otporu, da nema nikakvih promjena, jer ako smo mi čvrsti i jedinstveni iznutra Amerika nam ništa ne može - istakao je Anđelković.

Punih 28 godina navršava se sutra od kada je u američkoj bazi "Rajt Peterson" u Dejtonu parafiran Opšti okvirni sporazum za mir u BiH i njegovih 12 aneksa, čime je okončan rat u BiH i uspostavljen njen ustavnopravni poredak.

Ovim sporazumom stvorena je državna zajednica BiH sastavljena od dva entiteta - Republike Srpske i Federacije BiH, koji su potpisnici svih aneksa.