latinica  ћирилица
20/11/2023 |  10:59 ⇒ 13:36 | Autor: RTRS

Obilježeno 105 godina od ulaska srpske vojske u Banjaluku (FOTO/VIDEO)

U Banjaluci se danas obilježava 105 godina od ulaska srpske vojske u ovaj grad, što je istorijski događaj od republičkog značaja, a tim povodom u Hramu Hrista Spasitelja služen je parastos za sve stradale srpske i crnogorske vojnike i civile u Prvom svjetskom ratu.
Obilježavanje 105 godina od ulaska srpske vojske u Banjaluku - Foto: RTRS
Obilježavanje 105 godina od ulaska srpske vojske u BanjalukuFoto: RTRS

Parastosu su, između ostalih, prisustvovali predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Srpske Danijel Egić, predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Radan Ostojić i savjetnik predsjednika Srpske Marko Romić.

Nakon parastosa, položeni su vijenci i cvijeće na spomenik banu Milosavljeviću, nakon čega je uslijedio umjetnički program u porti Hrama Hrista Spasitelja.

Obilježavanje 105 godina od ulaska srpske vojske u Banjaluku (Foto: RTRS)

Stevandić je rekao da se srpski narod i danas suočava sa brojnim izazovima u svom opstanku sa kojima se borio kroz istoriju i uspio da ih prebrodi nepokolobljivim duhom i jedinstvom.

Egić je rekao da srpska vojska nikada nije zauzimala tuđe teritorije, već je isključivo branila svoje.

- Srpska vojska je branila svoju svoju nejač, svoj živalj, dok su drugi atakovali i htjeli da oduzmu ono što vjekovima pripada srpskom narodu. Srpski borac nikada nije napadao, već je isključivo branio sebe, svoju zemlju i teritorije - rekao je Egić.

On je naveo da rečenica "Oni ne znaju šta napadaju, a mi znamo koju svetinju branimo" može sublimirati sve srpske ratove.

- Ponosni smo na srpsku vojsku i tradiciju - rekao je Egić.

Foto: RTRS

Ulazak srpske vojske u Banjaluku 1918. godine predstavlja veliki istorijski događaj koji je označio slobodu za srpski narod sa ovih prostora nakon viševjekovnog ropstva pod Turcima, te od 1878. godine pod Austrougarskom.

U Prvom svjetskom ratu poginulo je oko 1,3 miliona Srba, gotovo trećina stanovništva tadašnje Srbije.

Obilježavanje 105 godina od ulaska srpske vojske u Banjaluku organizuju odbori vlada Srpske i Srbije za njegovanje tradicija oslobodilačkih ratova.