latinica  ћирилица
20/11/2023 |  11:35 ⇒ 17:01 | Autor: RTRS

Arselor Mital Prijedor privremeno obustavio proces rada

Arselor Mital Prijedor privremeno je obustavio proces rada, zbog prekida proizvodnje u kompaniji "Arselor Mital Zenica".
Arselor Mital Prijedor -
Arselor Mital Prijedor

Time su i Željeznice Srpske ostale bez najvećeg klijenta, jer prevoz rude iz Omarske čini više od 40 odsto od ukupnih prihoda ovog preduzeća od prevoza robe.

Rudnik "Omarska" zapošljava 780 radnika, a jedini kupac mu je Arcelor Mital Zenica. Zbog obustave rada u Željezari, i u Rudniku je proces rada privremeno obustavljen. Na čekanje je poslano oko 600 radnika. U Sindikalnoj organiziciji za srijedu najavljuju sastanak s menadžmentom.

- Zadnji neki sličan slučaj smo imalu u šestom mjesecu, zbog poremećaja na tržištu i nekih tada dešavanja. Uspjeli smo  sa poslodavcem da dio radnika, koji nije bio radno angažovan, ima 80 odsto plate za vrijeme čekanja - rekao je Dario Antonić predsjednik Sindikalne organizacije Arselor Mital Prijedor.

Prema Kolektivnom ugovoru, radnici na čekanju imaju pravo na 55 odsto od zadnje tri prosjesčne plate.

- U saradnji sa Sindikalnom organizacijom Društva, trenutno razmatramo sve opcije u vezi sa statusom radnika. Zajednički cilj nam je da iznađemo najbolja moguća rješenja za naše zaposlene tokom ovog perioda - navedeno je u saopštenju Arselor Mitala Prijedor.

Obustava rada u Zenici uticaće i na Željeznice Republike Srpske. Od prevoza rude iz Omarske ovo preduzeće na godišnjem nivou zarađuje od 15,5 do 17,5 miliona maraka, što je od 42 do 48 odsto ukupnih prihoda Željeznica od prevoza roba.

- Ovo vrijeme ćemo iskoristiti da radnici iskoriste godišnji odmor, da se izvrši preraspodjela fonda sati u ukupnom godišnjem nivou. Nijedan radnik Željeznica nije otpušten. Sa tim trendom ćemo nastaviti - kaže Željko Radić izvršni direktor poslova operacije u Željeznicama Republike Srpske.

U resornom ministarstvu kažu da pokušavaju pronaći alternativna rješenja ovog problema.

- Očekujemo da razgovaramo sa važnim partnerima u toj oblasti. Nas kao resor u najužem interesuje ono da obezbjedimo Željeznici dovoljno posla - istakao je Nedeljko Čubrilović ministar saobraćaja i komunikacija Republike Srpske.

Željezara Zenica obustavila je rad zbog, kako menadžment navodi, loših uslova na globalnom tržištu željeza. Istovremeno, njeni radnici danas su stupili u generalni štrajk tražeći potpisivanje kolektivnog ugovora uz povećanje plata i naknada.