latinica  ћирилица
20/11/2023 |  11:43 ⇒ 11:44 | Autor: SRNA

Šarović: Ustavni sud BiH glavna institucija razdora i novih podjela

Nekadašnji predsjednik Republike Srpske Mirko Šarović rekao je da se Ustavni sud BiH koristi za reviziju Dejtonskog mirovnog sporazuma i glavna je institucija razdora, novih podjela i prijetnji miru u BiH.
Mirko Šarović - Foto: RTRS
Mirko ŠarovićFoto: RTRS

Šarović je rekao da je Ustavni sud BiH rak-rana i prethodnih i budućih kriza i ima potencijal da BiH odvede u novi sunovrat ukoliko na tom pitanju ništa ne bude urađeno.

- Ima potencijal da nas odvede u novi sunovrat upravo zbog toga što se različito tumači i koristi za izmjene i reviziju Dejtonskog mirovnog sporazuma - rekao je Šarović i dodao da tome doprinose i visoki predstavnici koji smatraju da najbolje znaju šta treba BiH.

Šarović je podsjetio da se u Republici Srpskoj 21. novembar slavi kao praznik, ali ne i u Federaciji BiH, dodajući da je to najbolja poruka kako se u BiH gleda na Dejtonski mirovni sporazum, kao ključni dokument.

- Manji sam optimista nego ikada i ne vidim neku svijetlu perspektivu ni u sljedećoj godini. Mnogo smo veći optimisti bili neposredno poslije potpisivanja Dejtonskog sporazuma. Nažalost, to se nije ostvarilo - rekao je Šarović.

Bivši predsjednik Srpske je ocijenio da je Dejtonski sporazum dobar okvir za srpski narod i Republiku Srpsku.

On je trenutnu situaciju u BiH ocijenio kao najgoru u posljednjih 28 godina, koliko je prošlo od uspostavljanja Dejtotonskog mirovnog sporazuma koji je parafiran 21. novembra 1995. godine u američkoj bazi "Rajt Peterson" u Dejtonu.

- Imam poštovanje prema sutrašnjem danu. Ovako loše stanje nije zbog Ustava, a mnogi pozivaju da ga treba mijenjati. Problem je u onima koji sve ovo sprovode - rekao je Šarović.

Sutra se navršava 28 godina od kada je u američkoj bazi "Rajt Peterson" u Dejtonu parafiran Opšti okvirni sporazum za mir u BiH i njegovih 12 aneksa, čime je okončan rat u BiH i uspostavljen njen ustavnopravni poredak.