latinica  ћирилица
20/11/2023 |  12:55 ⇒ 13:16 | Autor: Agencije

Udruženja žena protestuju u više gradova

Udruženja žena u više gradova u Hrvatskoj danas u izašla na ulice tražeći donošenje zakona koji bi regulisao sve oblike nasilja nad žena i da femicid postane krivično djelo.
Zagreb (Foto: TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ/ nr) -
Zagreb (Foto: TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ/ nr)

Ta udruženja ističu da kako su od ubistva studentkinje Mihaele Berak, koju je usmrtio partner policajac u Osijeku, prošla dva mjeseca, a po trenutnom prijedlogu Krivičnog zakona takvo teško ubistvo žene ne bi bilo tretirano kao femicid.

Ministar rada, porodice i socijalne politike Hrvatske Marin Piletić rekao je nakon sjednice Savjeta za djecu da se predloženim izmjenama zakona očekuje jačanje sistema, kako sudskih vlasti tako i sistema Ministarstva unutrašnjih poslova i socijalne zaštite. On je istakao je da će se novim izmjenama poboljšati komunikacija kako bi sve službe bile na vrijemeo obaviještene čim se otkrije nasilje u porodici.

Inače, Vlada formira alimentacijski fond kako ne bi morala ponovno biti viktimizirana i kako bi se država obračunala sa nasilnikom bez ugrožavanja egzistencije drugom roditelju i djeci.