latinica  ћирилица
20/11/2023 |  13:04 ⇒ 15:48 | Autor: RTRS

Žarko Laušević ispraćen na vječni počinak (FOTO)

Komemoracija povodom smrti velikana glumišta Žarka Lauševića održana u Јugoslovenskom dramskom pozorištu. Članovi porodice, kolege i prijatelji okupili su se da odaju počast legendandarnom Laušu.
Komemoracija Lauševiću (foto: TANJUG/ JADRANKA ILIĆ) -
Komemoracija Lauševiću (foto: TANJUG/ JADRANKA ILIĆ)

Pored članova porodice, komemoraciji u ЈDP-u prisustvovali su brojni glumci, saradnici, prijatelji, poštovaoci i ličnosti iz javnog i kulturnog života.

Da odaju počast prijatelju i kolegi došli su Dragan Bjelogrlić, Voja Brajović i Milica Mihajlović, Miodrag i Bojan Krivokapić, Branka Petrić, Milan Marić, Manjo Vukotić, te Božo Koprivica, Zoran Živković, Caci Mihailović, Miroslav Lekić, kao i Petar Božović, Vesna Čipčić, Јelena Ćuruvija, Darko Bajić, Dejan Lutkić, Mima Karadžić, Katarina Gojković, Vuk Drašković, Ivica Dačić, Јugoslav Pantelić...

U punoj Velikoj sceni "Ljuba Tadić" komemoracija je počela minutom ćutanja, a direktorka ЈDP Tamara Vučković Manojlović rekla je da se "danas opraštamo od druga, kolege i prijatelja – Žarka Lauševića čiji je život bio jedinstven, baš kao i njegov talenat".

Uslijedili su inserti iz brojnih filmova i predstava u kojima je ostvario nezaboravne uloge poput "Kolubarske bitke", "Pozorišnih iluzija"...

Voja Brajović je u svom govoru kazao da umjesto da Laušević sa ove scene "govori Šekspira ili Ljubu Simovića, mi zbog antičke tragedije sada govorimo o njemu":

- Žarko je imao ono nešto što rečima ne može da se opiše – zbog toga su ga toliko jurili i voleli. Njega sada nema, ali ostaje naša ljubav, poštovanje i divljenje - poručio je Brajović.

Na početku svog obraćanja Irfan Mensur, blizak Lauševićev prijatelj i kolega, obratio se glumčevoj supruzi Aniti i djeci:

- Nemojte neko suzu da je pustio, Anita, djeco, znate kakav je, naljutiće se"

- Nedostajeće mi naši razgovori dok je bio u Njujorku. Nedostajeće mi tekstovi koje mi je slao za njegovu knjigu, i njegovo pitanje – "Šta misliš?" Dragi moji, ode Žarko. Ne pristajem na to, nije fer - kazao je Mensur.

Sahrana Žarka Lauševića (Foto: Tanjug/Јadranka Ilić)

Nakon komemoracije Laušević je kremiran na Novom groblju u Beogradu.

Glumci su za svog velikog prijatelja i kolegu nosili bijele i crvene ruže. Mnogi misle da je to simbolika za njegovu ulogu Petra u filmu "Oficir s ružom" u kojem je uvijek nosio dvije ruže, jednu za Ljiljanu, drugu za Matildu.

Za tu ulogu Laušević je dobio Zlatnu Arenu u Puli 1987. godine.

Laušević je na vječni počinak ispraćen uz govor kolege Nebojše Dugalića i pjesmu iz serije "Sivi dom" u kojoj je glumio - "Sve što želim u ovom trenutku".