latinica  ћирилица
20/11/2023 |  14:26 ⇒ 17:12 | Autor: SRNA

Evropol o hapšenju osumnjičenih za dječiju pornografiju: Identifikovano 39 zlostavljača

Velika zajednička operacija protiv seksualne zloupotrebe djece na zapadnom Balkanu dovela je do identifikacije 39 osumnjičenih zlostavljača djece u osam zemalja, saopšteno je danas iz Evropola, uz napomenu da su dvije žrtve stavljene pod sistem zaštite.
Evropol (Foto: EPA/Lex van Lieshout) -
Evropol (Foto: EPA/Lex van Lieshout)

U saopštenju se precizira da je operaciju "Mozaik 2023" predvodila policija Slovenije, te da ju je koordinisao Evropol u okviru Evropske multidisciplinarne platforme protiv kriminalnih prijetnji.

Cilj akcije je bio identifikovati i uhapsiti ljude koji koriste onlajn forume i aplikacije za razmjenu i distribuciju materijala sa seksualnim zlostavljanjem djece.

Tako su u okviru akcije "Mozaik 2023" BiH, Sjeverna Makedonija, Crna Gora, Srbija, Slovenija, Hrvatska i Mađarska sprovele niz akcija između 6. i 17. novembra.

Policija je izvršila 41 pretres u zemljma učesnicama nakon istraga o dijeljenju slika i video-materijala sa seksualnim zlostavljanjem djece.

Tokom akcija, zaplijenjeno je više od 200 predmeta koji sadrže slike ili video- materijale sa seksualnim zlostavljanjem djece, uključujući računare, mobilne telefone, serversku opremu i memorijske kartice.

Iz BiH su u ovoj akciji učestvovale Odjeljenje MUP-a Republike Srpske za visokotehnološki kriminal, Federalna uprava policije i Policija Brčko distrikta.

Evropolova uloga bila je da se olakša razmjena informacija između uključenih zemalja i dodatno poboljša razumijevanja situacije na zapadnom Balkanu provjerom zaplijenjenih informacija i pružajući obaveštajne pakete radi podrške tekućim istragama u regionu i šire.

U okviru Evropske multidisciplinarne platforme udružile su se Slovenija, Hrvatska, Mađarska i Evropski centar za sajber kriminal Evropola kako bi uspostavili stručnu mrežu na zapadnom Balkanu s ciljem jačanja međunarodne saradnje u borbi protiv seksualnog zlostavljanja djece.