latinica  ћирилица
20/11/2023 |  15:58 ⇒ 15:59 | Autor: SRNA

Tužilaštvo BiH traži pritvor za Adnana Ćatića

Tužilaštvo BiH zatražilo je na današnjem ročištu u Sudu BiH pritvor za Adnana Ćatića, osumnjičenog za ratovanje u Siriji i pridruživanje terorističkim grupama, zbog opasnosti od bijega i uticanja na svjedoke.
Sud i Tužilaštvo BiH - Foto: RTRS
Sud i Tužilaštvo BiHFoto: RTRS

Tužilac Dubravko Čampara je na ročištu na kojem se raspravljalo o pritvoru pojasnio da se Ćatić, nakon skoro deset godina učestvovanja na stranim ratištima, vratio iz Turske u BiH s putnim listom i pasošem koji je istekao, te je priveden na aerodromu u Sarajevu 17. novembra, navodi Balkanska istraživačka mreža /Birn/.

Zbog toga se, smatra Čampara, ne može raspravljati o tezi dobrovoljnog vraćanja.

On je rekao da Tužilaštvo u ovom postupku namjerava uložiti dokaze dobijene nakon pada terorističkih organizacija čiji je član bio i Ćatić, te saslušati brojne svjedoke koji su imali susret s njim.

- Danas smo naredili Agenciji za istrage i zaštitu /Sipa/ da provedu finansijsku istragu, ne samo za područje BiH, nego i za Tursku, gdje je boravio od 2021. godine sa suprugom i dvoje maloljetne djece - dodao je Čampara.

On je objasnio da Ćatić vjerovatno poznaje sve svjedoke koje Tužilaštvo namjerava da sasluša u vezi sa njegovom ulogom na stranom ratištu i djela koja je činio, te da bi njegovo puštanje na slobodu moglo ugroziti te svjedoke i tačnost njihovih iskaza.

- Dolazimo do pretpostavke da je ostvario prijateljske odnose s terorističkim organizacijama nakon skoro deset godina boravka. Moramo znati da se ti ljudi nalaze širom svijeta i svjedoci smo terorističkih napada. Smatramo da se on može osloniti na te veze ako bude na slobodi - rekao je Čampara.

Ćatić je pod istragom Tužilaštva BiH zbog sumnje da je učestvovao na stranim ratištima Sirije i Iraka, gdje je djelovao u strukturama takozvane "Islamske države".

Branilac Senad Dupavac traži izricanje mjera zabrane napuštanja boravišta i policijsku provjeru dva puta dnevno, tvrdeći da Ćatić nije bio u borbama, nego je radio u osnovnoj školi u Siriji.

- Moj branjenik nikada nije bio niti u jednoj formaciji, on je radio u osnovnoj školi, a tu školu je osnovala organizacija iz Britanije. Dugo je radio u kopirnici na uvezivanju knjiga - rekao je Dupovac.

On smatra da je prijedlog pritvora neosnovan i da Tužilaštvo ne raspolaže sa dovoljno dokaza, jer polazi od pretpostavke da su teroristi svi koji se vrate iz Sirije.

Odluka o pritvoru biće donijeta u zakonom predviđenom roku.