latinica  ћирилица
20/11/2023 |  16:32 ⇒ 17:52 | Autor: SRNA

Kostrešević: Opredijeljeni za borbu protiv kriminala i očuvanje bezbjednosti u Srpskoj

Policija Republike Srpske brojnim aktivnostima pokazuje da je opredijeljena za borbu protiv organizovanog kriminala, ali i uspješna u očuvanju bezbjednosti na prostoru Srpske, poručio je direktor Policije Siniša Kostrešević.
Siniša Kostrešević - Foto: RTRS
Siniša KostreševićFoto: RTRS

Kostrešević je istakao da tome svjedoči posljednja akcija Policijske uprave Istočno Sarajevo sa Upravom Ministarstva unutrašnjih poslova za organizovani i teški kriminalitet u kojoj je uhapšeno 14 osoba osumnjičenih da su duži period na području Istočnog Sarajeva nabavljale i prodavale različitu vrstu droge.

- Protivpravna imovinska korist stečena izvršenjem ovog krivičnog djela iznosi 2.750.000 KM. Ovo je jedna u nizu akcija koje je MUP Srpske organizovao u cilju borbe protiv organizovanog kriminala, a po aplikacijama "skaj" i "anom" i u okviru saradnje sa Evropolom - rekao je Kostrešević u intervjuu Srni, povodom krsne slave MUP-a Svetog arhangela Mihaila.

Prema njegovim riječima, ukupan broj krivičnih djela povećan je za 4,1 odsto, ali i njihova rasvijetljenost koja iznosi 89,9 odsto, što pokazuje da je intenziviran rad policijskih službenika.

- Na povećanje broja krivičnih djela uticalo je otkrivanje onih u vezi sa zloupotrebama opojnih droga za 30 odsto i privrednog kriminaliteta za 13 odsto. Povećan je broj sprovedenih finansijskih istraga za 47,4 odsto - rekao je Kostrešević.

On je dodao da policijski službenici aktivno vode istrage i u vezi sa sajber kriminalom, te su inspektori za visokotehnološki kriminal učestvovali u sprovođenju devet operativnih akcija, od kojih je pet međunarodnih, koje su usmjerene na otkrivanje krivičnih djela dječje pornografije, zaštite autorskih prava, kompjuterskih prevara i izrade i unošenja kompjuterskih virusa, trgovine kulturnim dobrima, prevara, iznuda i pranja novca.

- Nažalost, u oblasti bezbjednosti saobraćaja ne možemo biti zadovoljni, jer bez obzira na sve represivne i preventivne mjere koje preduzimaju policijski službenici na terenu, evidentiran je veći broj saobraćajnih nezgoda /8.777/ za 7,5 odsto, kao i broj poginulih /88/ - naveo je Kostrešević.

MUP godinama radi na jačanju kapaciteta

On je naglasio da MUP već godinama, uz podršku Vlade i predsjednika Republike Srpske, radi na jačanju kapaciteta s ciljem efikasnijeg rada policijskih službenika i održavanja povoljnog stanja bezbjednosti i odgovora na potencijalne bezbjednosne izazove.

- Brojni projekti su urađeni, od opremanja opšte policije, pripadnika Specijalne antiterorističke jedinice /SAЈ/, povećanja primanja pripadnika SAЈ-a i policijskih službenika sa srednjom, višom i visokom stručnom spremom. Nabavljena su i oklopna vozila - "despot", nova vozila neophodna za rad policije na terenu, kao i ostala oprema koja je policiji neophodna da bi brzo i efikasno djelovala - rekao je Kostrešević.

On je naveo da su ove godine policijski službenici dobili novu uniformu, a veoma bitan je i segment stalnih obuka i stručnog usavršavanja pripadnika da bi prateći svjetske trendove mogli odgovoriti na svaki bezbjednosni izazov.

- Tu ključnu ulogu igra upravo osnivanje Srednje škole unutrašnjih poslova i našeg Centra za obuku kao specifičnog trening centra na kojem može da pozavidi svaka policija - istakao je Kostrešević.

On je dodao da su plate zaposlenih u MUP-u Srpske više puta povećavane, te podsjetio da je MUP prepoznao potrebu poboljšanja materijalnog statusa policijskih službenika koji su stekli pravo na ostvarivanje starosne ili invalidske penzije, te je uz podršku Vlade, Narodna skupština Srpske 2019. godine usvojila Zakon o dopuni Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima kojim se prilikom obračuna penzijske osnovice za policijske službenike koristiti petogodišnji prosjek, odnosno pet najboljih godina koje su oni ostvarili tokom radnog staža, čime je značajno uvećana penzija policijskog službenika.

Јako dobra saradnja sa Srbijom

Direktor Policije Srpske ocijenio je zadovoljavajućom saradnju sa ostalim agencijama u BiH, ali i dodao da ima prostora za unapređenje.

- MUP već duže vremena ima jako dobru saradnju sa Srbijom, mada je ona korektna i profesionalna i sa ostalima što vidimo kroz zajedničke međunarodne istrage, te hapšenja u BiH i u državama okruženja koje su rezultat uprvo blagovremene razmjene informacija i dobre saradnje operativaca - rekao je Kostrešević.

U BiH se godinama formiraju vehabijske zajednice i paradžemati

On je istakao da je saradnja ostvarena i u borbi protiv terorizma s ciljem da se bezbjednosni problemi preduprijede.

- Činjenica da su mnoge terorističke akte u svijetu počinila lica koja su u ranijem periodu bila prisutna u BiH ili je u tim napadima korišteno oružje iz BiH govori da je ova zemlja veoma atraktivna za radikalne islamiste, koji BiH vide kao dobro mjesto odakle mogu djelovati dalje prema Evropi. Stvaranje paradžemata u BiH bio je dugotrajan proces, a sve državne institucije su pred ovom pojavom zatvarale oči pozivajući se na Ustavom BiH garantovane slobode građana - rekao je Kostrešević.

On je dodao da MUP Srpske konstantno upozorava da se u BiH godinama formiraju vehabijske zajednice i paradžemati, te da radikalni islamisti teže da nametnu svoju vjeru i zakone i u BiH, zbog čega je neophodna adekvatna reakcija političkih, vjerskih i pravosudnih institucija na te izazove.

- U Republici Srpskoj, prema našim saznanjima, ne postoje paradžemati, ali raspoloživa saznanja ukazuju da u Republici Srpskoj postoji određen broj lica, simpatizera i pristalica navedenog pokreta, koji imaju kontakte sa istomišljenicima u Federaciji BiH /FBiH/ i zemljama regiona, a neki od njih posjećuju takve zajednice i paradžemate u FBiH - rekao je Kostrešević.

Srpska nema problem sa migrantima

Govoreći o migrantskoj krizi, on je rekao da Republika Srpska nema problem sa migrantima, kao i da MUP prati dešavanja na globalnom nivou.

- U svjetlu dešavanja na Bliskom istoku razmjenjuju se informacije na nivou međunarodne policijske saradnje iz oblasti terorizma i kretanja migracija, te u skladu sa svojim nadležnostima policijski službenici preduzimaju sve potrebne mjere i radnje da stanje bezbjednosti na području Republike Srpske bude povoljno - rekao je Kostrešević.

On je napomenuo da se MUP u proteklim godinama efikasno nosio sa problemom i posljedicama migrantske krize, te poručio da će učiniti sve da tako bude i u narednom periodu, a sve u skladu sa zaključcima Vlade Srpske prema kojima neće biti organizovani kampovi za migrante na području Srpske.

Kostrešević je rekao da će Policija Srpske nastaviti da pruža pomoć Graničnoj policiji BiH u zaštiti istočne granice od ulaska ilegalnih migranata, kao i da su intenzivirane aktivnosti na suzbijanju, sprečavanju i otkrivanju krivičnih djela krijumčarenje lica.

- Policijski službenici su na teritoriji Republike Srpske pronašli i evidentirali 856 migranta koji su ilegalno prešli granicu BiH, što je za 78,6 odsto manje u odnosu na isti period 2022. godine - naveo je Kostrešević.

Sve učiniti da se procesuiraju ubistva Markovića i Bašića

On je konstatovao da danas posao policajca nije lak niti jednostavan, a o čemu, nažalost, najbolje govori nedavno ubistvo policijskog službenika Nenada Markovića i likvidacija načelnika kriminalističke policije Policijske uprave Prijedor Radenka Bašića.

- Zato ćemo sa našeg aspekta uraditi sve da procesuiramo izvršioce ovih teških krivičnih djela i svakako da smatramo da zaslužuju najstrožu kaznu - naglasio je Kostrešević.

On je dodao da će MUP Srpske sutra obilježiti krsnu slavu Svetog arhangela Mihaila polaganjem vijenaca i parastosom u znak sjećanja na 782 u ratu poginula i nestala pripadnika MUP-a, koji su živote dali za Republiku Srpsku i Ministarstvo.

- Svim pripadnicima Ministarstva, ali i građanima koji slave Svetog arhangela Mihaila, čestitam krsnu slavu - rekao je Kostrešević.