latinica  ћирилица
20/11/2023 |  17:21 | Autor: SRNA

Kojić: Zakone o Tužilaštvu i Sudu BiH da van snage stavi skupština Srpske

Poslank SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Milorad Kojić najavio je da će Narodnoj skupštini Republike Srpske ponuditi na usvajanje prijedloge zakona o prestanku važenja zakona o Tužilaštvu i o Sudu BiH jer nemaju ustavni osnov.
Milorad Kojić - Foto: RTRS
Milorad KojićFoto: RTRS

- Zakoni o Tužilaštvu i Sudu BiH doneseni su nametnutim odlukama visokih predstavnika u BiH Pedija Ešdauna i Volfganga Petriča, koji nisu imali ovlaštenja da preuzmu ulogu zakonodavca ili ustavotvorca - rekao je Kojić novinarima.

Kojić je napomenuo da ne postoji ustavni osnv za donošenje zakona o Tužilaštvu i Sudu BiH niti da su visoki predstavnici nadležni da ih donose i nameću.

- Da smo Parlamentarna skupština kako treba normalno bi bilo da se usvoje ti zakoni na parlamentu ako se možemo dogovoriti o toj temi, da idemo na izmjenu Ustava kako bi imali ustavni osnov za donošenje nekog budućeg zakona o Sudu i Tužilaštvu - naglasio je Kojić.

On je ocijenio da su poslanici iz Federacije BiH izveli igru i da su pustili da njegovi prijedlozi zakona idu po hitnom postupku kako bi ih oborili.

- Pozivam kolege u Narodnoj skupštni Republike Srpske da u ovakvom tekstu usvoje ove zakonske prijedloge u parlamentu Srpske - poručio je Kojić.

Kojić je ukazao da je prijedlog zamjenka predsjedavajućeg Predstavničkog doma Denisa Zvizdića o donošenju zakona o vrhovnom sudu BiH antiustavan i populistički, te istakao da autoritet suverenog pravosuđa zagarantovano ustavima entiteta.

- Ovo što Zvizdić predlaže je još jedan neustavni pokušaj prenošenja nadležnosti - rekao je Kojić, ističući da donošenje ovog zakona nije jedan od 14 prioriteta.

On je poručio da bi Zvizdću bilo bolje da je predložio zakon o Ustavnom sudu po kome ne bi strane sudje u toj instituciji i da bi tada bili na putu ispunjavanja 14 prioriteta.

Kojićevi prijedlozi nisu dobili podršku poslanika.