latinica  ћирилица
20/11/2023 |  17:54 ⇒ 17:56 | Autor: SRNA

Usvojen izvještaj o dosadašnjim aktivnostima u vezi sa razgraničenjem sa Hrvatskom

Savjet ministara usvojio je na današnjoj danas u Sarajevu izvještaj o dosadašnjim aktivnostima u vezi sa razgraničenjem između BiH i Hrvatske, koje će Ministarstvo civilnih poslova dostaviti Predsjedništvu BiH.
Savjet ministara - Foto: Ustupljena fotografija
Savjet ministaraFoto: Ustupljena fotografija

Komisija za granicu BiH će u saradnji s Ministarstvom inostranih poslova obnoviti kontakt sa partnerima iz Hrvatske i nastaviti saradnju na dinamici procesa ratifikacije Ugovora o granici između BiH i Hrvatske, saopšteno je iz Savjeta ministara.

Ministarstvo civilnih poslova će u tom pravcu stvoriti sve tehničke preduslov za rad Komisije za granicu BiH.

U izvještaju se navodi da je Ugovor o granici između BiH i Hrvatske potpisan još 30. juna 1999. godine, skupa s pripadajućih 86 listova karte TK I:25000.

Do danas nijedna ugovorna strana, ni BiH, a ni Hrvatska, nisu ratifikovale Ugovor o granici.

Predstavnici dvije zemlje su ranije iskazali i različite stavove u vezi s potpisanim Sporazumom o prioritetima u provođenju Ugovora o državnoj granici.

Savjet ministara razmotrio je danas izvještaj iz oblasti poljoprivrede, ishrane i ruralnog razvoja BiH za prošlu godinu, koji je korigovan na sjednici i kojeg će Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa dostaviti Parlamentarnoj skupštini BiH na usvajanje.

U saopštenju se precizira da izvještaj predstavlja cjelovit dokument u BiH u kojem je prikazano stanje u poljoprivredno-prehrambenom sektoru i implementirane mjere poljoprivredne politike u BiH, uključujući nivo novčanih sredstava koja su izdvojena kao podrška podizanju proizvodnje i jačanju konkurentnosti domaće poljoprivrede.

Uz pokazatelje makroekonomskog ambijenta, predstavljeni su i zbirni podaci o zasijanim površinama, obimu i strukturi poljoprivredne proizvodnje, otkupnim cijenama poljoprivrednih proizvoda i njihovoj spoljnotrgovinskoj razmjeni, kao i bezbjednost hrane, zaštiti zdravlja bilja te veterinarstvu.

Istovremeno, izvještaj sadrži provedene aktivnosti u ovom području u kontekstu evropskih integracija i međunarodne saradnje.

Na sjednici Savjeta ministara zaduženo je Ministarstvo civilnih poslova da shodno odredbama zakona raspiše konkurs za izbor i imenovanje direktora Agencije za antidoping kontrolu BiH.

Prethodno su usvojeni izvještaji o provedenom konkursu i o postupku za izbor i imenovanje direktora Agencije za antidoping kontrolu BiH u kojem se navodi da dva od tri prijavljena kandidata nisu ispunjavala uslove, dok treći kandidat nije pristupio intervju, zbog čega je konkurs okončan neuspješno.

Za vršioca dužnosti direktora Agencije za antidoping kontrolu BiH, do okončanja konkursne procedure, a najduže na period od tri mjeseca je imenovan Nikola Čiča.