latinica  ћирилица
20/11/2023 |  17:58 ⇒ 18:12 | Autor: SRNA

SM odobrio 800.000 KM za arbitražu u postupku koji je pokrenula porodica Mital

Savjet ministara danas je u Sarajevu, na prijedlog Pravobranilaštva BiH, odobrio 800.000 KM iz budžeta BiH s ciljem zaštite pravnih i imovinskih interesa BiH u međunarodnom arbitražnom postupku koji su pokrenuli članovi porodice Mital protiv BiH.
Savjet ministara BiH - Foto: Ustupljena fotografija
Savjet ministara BiHFoto: Ustupljena fotografija

Sredstva su namijenjena za angažovanje specijalizovane advokatske kancelarije za vođenje međunarodnih investicionih sporova koju će izabrati Pravobranilaštvo BiH kako bi zajedno zastupali BiH u ovom arbitražnom postupku, kao i za plaćanje depozita za rad arbitražnog tribunala, te angažovanje pravnih i finansijskih vještaka.

Arbitražni postupak je pokrenut shodno odredbama Sporazuma između BiH i Indije o unapređenju i zaštiti investicija u skladu sa arbitražnim pravilima Komisije UN za međunarodno trgovinsko pravo iz 1976. godine, a u vezi sa ulaganjem tužilaca u "Koksnu industriju" Lukavac.

Na današnjoj sjednici usvojene su informacije Pravobranilaštva BiH sa pratećim zaključcima kojima se žele zaštiti imovina i imovinski interes BiH, a koje se odnose na presudu Višeg suda Kalifornije u predmetu protiv beogradske Јugobanke kojom se namirenje duga tužiocu Danielu Ćaviću želi proširiti na države sukcesore bivše SFRЈ, uključujući i BiH.

Savjet ministara imenovao je Radnu grupu za izradu Strategije za borbu protiv korupcije za period 2024 - 2028. godine i pratećeg akcionog plana za njeno sprovođenje, uz prihvaćenu korekciju na sjednici.

Uz predstavnike Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije i parlamentarne Komisije za nadzor i praćenje rada ove agencije, u Radnu grupu su imenovani predstavnici nadležnih institucija na nivou BiH, entiteta i Brčko distrikta, kao i kantonalnih institucija zaduženih za borbu protiv korupcije.

Zadatak Radne grupe je da u roku od četiri mjeseca od donošenja ove odluke izradi i Savjetu ministara dostavi nacrt strategije za borbu protiv korupcije i akcionog plana za sprovođenje strategije u periodu 2024-2028. godina.

Ministri su danas utvrdili Pravila o izmjenama i dopunama Pravila za konsultacije u izradi pravnih propisa, s ciljem preciznijeg definisanja pojedinih odredbi, te unapređenja provođenja postupka konsultacija sa zainteresovanom javnošću.

Pravila za konsultacije u primjeni su od 2017. godine, a praksa je ukazala na neophodnost izmjena i dopuna, kako bi bila omogućena bolja saradnja s civilnim društvom i nastavljeno usklađivanje pravnog i institucionalnog okvira i prakse uključivanja građana i organizacija civilnog društva u postupak oblikovanja javnih politika u BiH.

Savjet ministara nije usvojio informaciju Ministarstva civilnih poslova o prijedlogu za učešće BiH na 60. Venecijanskom bijenalu 2024. godine, nakon što u dva kruga glasanja nije postignut konsenzus za njeno donošenje.

Praktično nije prihvaćen prijedlog Federalnog ministarstva kulture i sporta da Paviljon BiH na 60. Venecijanskom bijenalu savremene umjetnosti 2024. godine predstave projekti: "Mjera mora", autora akademskog vajara Stjepana Skoke i kustosa postavke Marina Ivanovića, te "Gdje smo kod kuće?", Gradskih muzeja Sarajevo, koji je razvijen u saradnji sa autorkom Šejlom Kamerić.