latinica  ћирилица
20/11/2023 |  18:38 ⇒ 22:56 | Autor: RTRS

Sa skupa"Branimo Srpsku" u Istočnom Novom Sarajevu jasna poruka: Ne smijemo iznevjeriti našu Republiku! (FOTO/VIDEO)

Sa narodnog skupa "Branimo Srpsku", koji je održan pred nekoliko hiljada ljudi u Istočnom Novom Sarajevu poručeno je da se ne smije iznevjeriti Republika i svi oni koji su dali svoje živote za slobodu Srpske.
Branimo Srpsku - Foto: RTRS
Branimo SrpskuFoto: RTRS

Srpsko Sarajevo je grad heroj, izjavila je srpski član Predsjedništva Željka Cvijanović.

- Srpsko Sarajevo je grad heroj, koji je uvijek znao prepoznati opasnosti i kad se treba staviti u funkciju zaštite Srpske. Srpsko Sarajevo je onaj grad koji pokazuje da se nećemo nikada umoriti od ljubavi za Republiku Srpsku i da nam nikada neće dosaditi da branimo njene interese. Nećemo dozvoliti da nam ponižavate institucije, dosta ste se iživljavali nad njima. Pokazali ste kako i šta mislite, a mi smo isto tako nekoliko puta rekli, a sada smo odlučni da nećemo više da trpimo nepravdu - istakla je Cvijanovićeva.

      View this post on Instagram

A post shared by Željka Cvijanović (@zeljka.cvijanovic)

Foto: RTRS

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković dodao je da je čast biti na ovakvom skupu i ovom mjestu.

- Oni koji napadaju Srpsku i njene institucije se plaše ove slike, vas i naroda Srpske. Odavdje se šalje poruka slikom. Dovoljno nam je naneseno zla. Ne smijemo iznevjeriti one koji su dali živote za Srpsku, ne smijemo iznevjeriti našu Republiku. Niko nema pravo, bio na vlasti ili u opoziciji da ne položi račun njima, koji su svoje živote dali da bi mi danas uživali slobodu. 

Rekao je da okupljeni na večerašnjem skupu "Branimo Srpsku" u Istočnom Sarajevu šalju jasnu poruku da predsjedniku Srpske Miloradu Dodiku nije mjesto u montiranom procesu i zahtijevaju od njega da se ne pojavljuje na sudu da ga ne bi ponižavali.

Foto: RTRS

Da još uvijek živimo u nedovršenoj državi, istakao je i gradonačelnik Istočnog Novog Sarajeva Ljubiša Ćosić.

- Mi živimo u nedovršenoj državi. Danas kad se u FBiH govori loše o Srpskoj, svi su jedinstveni, svi su za to da se umanji nadležnost Republike Srpske, njenih opština i gradova, svega onog što predstavlja to za šta su dati životi. Danas kad Srpska kaže da ne damo institucije, ljude koji vrše funkcije u određenim institucijama, oni kažu da želimo sukob i plaše nas nekim oružjem. Da li je dizanje tenzija zaštita institucija Srpske? Mi smo narod mira, ovdje nema sukoba - dodao je Ćosić.

On je naglasio da je Republika Srpska je u temeljima Istočnog Sarajeva.

Foto: RTRS

- Oni koji su ponijeli prah svojih ognjišta, kuća, oni koji su kosti iznijeli na groblja i na Novi Zejtinlik, su bili svjesni da daju nadu koja se zove Republika Srpska i da danas zahvaljujući njima imamo Istočno Sarajevo - poručio je sa skupa - navodi Ćosić.

Skupu prisustvuju i ministri u Vladi Srpske, narodni poslanici, srpski predstavnici u zajedničkim institucijama BiH, čelnici grada Istočno Sarajevo i opština u sastavu ovog grada.

Na narodnom skupu okupio se veliki broj građana iz opština Istočnog Sarajeva i Sarajevsko-romanijske regije.

Građani su jednoglasni u porukama da će Republiku Srpsku, zajedno sa svojim institucijama, svim demokratskim sredstvima braniti i odbraniti.

I ovdje su pokazali da zajedno u sabornosti stoje uz Republiku Srpsku, politiku njenog rukovodstva i institucija. Kažu da imaju pravo na svoju otadžbinu, slobodu, imovinu i pravo da opstanu i ostanu na ovim prostorima.

Sa skupova koji su do sada održani u Bijeljini, Trebinju, Zvorniku, Doboju, Prijedoru, Gradišci i Derventi poručeno je da su građani odlučni u očuvanju Republike Srpske, njenih institucija i imovine.